Vizsgálat indul az Omninvest támogatásai miatt

Az Omninvest állami támogatása miatt vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
NAPI, 2010. június 21. hétfő, 17:48
Fotó:

Matolcsy György azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert egyes vélemények szerint az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. és az NKTH között, a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésére és gyártására vonatkozó szerződés jogi aggályokat vet fel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A minisztérium mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat.

Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, igazak-e a hírek, amelyek szerint saját magát bízta meg az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével - áll a minisztérium közleményében.

A Magyar Kormány 2010 év elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásainak megfelelően arról döntött, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi.

A döntés után az NKTH a jogszabályi kereteknek megfelelően kiírt egy nyílt pályázatot, amire egyedül csak a projektre alakult Omninvest Development Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. jelentkezett.

A 3 milliárd forint összköltségű programba a Magyar Állam 2 milliárd forinttal szállt be, míg a kutató cégre 1 milliárd forint előteremtése hárult - áll a közleményben.

Egyes információk szerint az Omninvest Development a kutatások elvégzésére egy közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek a győztese az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. lett - olvasható a tárca közleményében. A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet "megvásárolni". A nemzetgazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság is vizsgálatot folytat - derül ki a minisztérium sajtóanyagából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.22 17:27

A kérdés nem az, hogy kik és hány milliárdot kaszáltak, hanem az, hogy olcsóbban be lehetett e volna szerezni az oltóanyagot... mert ha nem akkor váljék egészségükre az a 2-3 milliárd...akkor nem kell rájuk irigykedni...most mit várnak egy üzleti társaságtól, mondja azt, hogy sajnos nem érdekel az üzlet,mert túl sokat lehet rajta kaszálni. szóval savanyú a szöllő nekem az a gyanúm...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V.A.Lucky, 2010.06.22 12:33

Valami nagyon nem stimmel ezzel a minisztériumi közleménnyel.

1.) Ha a Kormány 2010. elején döntött csak arról, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi, akkor hogyan lett mégis 2009. szeptemberére oltóanyag?

2.)Ha a kutató cégre 1 milliárd forint előteremtése hárult, akkor a szolgáltatást miért kellene "megvásárolni" egy független vállalkozástól? Ki lenne az a független vállalkozás, aki részt venne az oltóanyag kifejlesztésében? a Magyar Posta? Vagy a GlaxoSmithKline?

3.) Ha a nemzetgazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság is vizsgálatot folytat - tehát állítólag már folyik egy hivatalos eljárás -, akkor mit ért az alatt a miniszter, hogy "egyes vélemények szerint"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html