BUX
38240

Vizsgálják az új gáztársaság engedélykérelmét

Megkezdte a Magyar Energia Hivatal a budapesti székhelyű Gas.hu Gázkereskedő Zrt. földgáz kereskedelmi működési engedélykérelmének vizsgálatát, amit december 9-én nyújtottak be a hivatalhoz - közölte Vigassy Csaba, a hivatal elnöki titkárságának vezetője.

MTI-Eco, 2010. december 15. szerda, 16:17

"A beérkező dokumentumok alapján a hivatal megkezdte az engedélyezési eljárás lefolytatását" - tette hozzá.

A Cipruson bejegyzett Deschambre Holdings Ltd. magyarországi leányvállalata, a Gas.hu Gázkereskedő Zrt. hétfőn közleményben jelentette be, hogy gázkereskedelmi engedélyt kért a Magyar Energia Hivataltól azért, hogy a magyar piac aktív szereplőjévé váljon.

A társaság közleménye szerint a "Gas.hu Zrt. feladata a földgáz szabadpiacon az elmúlt években sikeresnek bizonyult gázkereskedelmi modell alkalmazása a megváltozott jogszabályi és piaci feltételek mellett".

Korábban az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedő Kft. használta a gas.hu márkanevet, és az ilyen című internetes honlapon kötötte meg a lakossággal a gázeladásról szóló szerződéseket.

A Gas.hu Gázkereskedő Zrt. kedden, újabb közleményben azt közölte, hogy december 9-én, első magyar vállalatként Oroszország vezető energetikai csoportja, az Orosz Gáztársaság (RGO) tagja lett. Az Orosz Gáztársaság non-profit szervezet, amit 2001 májusában olaj- és gázipari társaságok hozták létre. A tagok között földgáztermelő és -szállító társaságok, regionális elosztó és értékesítő szervezetek, kutatóintézetek, kohászati, építőipari és vegyipari vállalatok találhatóak. Az orosz földgáz több mint 97 százalékát ezek a tagvállalatok termelik ki.

Az Orosz Gáztársaság hatékony együttműködést biztosít a földgázzal foglalkozó vállalatok és szervezetek, a törvényhozó és végrehajtó hatóságok valamint a nemzetközi szervezetek között - olvasható a Gas.hu Gázkereskedő Zrt. közleményében. Az Orosz Gáztársaság elnöke Valerij A. Jazev, az Orosz Duma alelnöke, egyik alelnöke pedig a Gazprom tisztségviselője.