Vizsgálódás az Omninvestnél

Kétmilliárd forint állami támogatás felhasználását vizsgálja a kormány az Omninvest vakcinagyártónál - írja az MR1-Kossuth Rádió.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 08:43
Fotó:

A kormány kétmilliárd forintot követel vissza az Omninvesttől, a cég a pénzt négy éve kapta a madárinfluenza elleni oltóanyag fejlesztésére az államtól abban a reményben, hogy az maga is részesül az eladások hasznából - írja az MR1-Kossuth Rádió.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a hét elején a közölte, vizsgálják, hogy a vakcinát gyártó cég hogyan használta fel azt a kétmilliárd forintot, amelyet az előző kormánytól kapott fejlesztésre. Négy éve a kormány azért támogatta az Omninvestet, mert azt remélte, hogy a Közel-Keletre adott madárinfluenza oltóanyagból az államnak is jelentős haszna lesz majd.

Az állami támogatás felhasználását tehát vizsgálja az Orbán-kormány, de a vállalat tulajdonosi hátterét nem - nyilatkozta néhány napja a Népszabadságnak az illetékes minisztérium képviselője. A Fidesz azonban korábban sokszor érdeklődött, kik az Omninvest valódi tulajdonosai. A párt többször kifogásolta, hogy a cég többségi birtokosa egy Cipruson bejegyzett vállalat, így nem lehet tudni, kik állnak mögötte.

Az Omninvest elleni vizsgálódás ellenére, egyelőre nincs hír arról, hogy elvennék tőle a oltóanyaggyártást. Így az Omninvest idén is majdnem másfélmilliárd forintos megrendeléshez jut a magyar államtól, és egymillió háromszázezer oltóanyagot gyárt. A cég az előző kormánnyal kötötte a szerződést, amely még kilenc évig érvényes, így márciusban elkezdték a gyártást, mondta el Németh Zsolt, a vállalkozás szóvivője.

Tizenöt éves szerződésünk van a magyar egészségügyi kormányzattal. Ez még mindig érvényben van, tehát ennek megfelelően teljesítjük a kötelezettségünket - mondta el Németh, akinek nincs tudomása arról, hogy az új kormánytól megkeresték volna a céget azért, hogy változtatnának a szerződésen, vagy másnak adnák a munkát.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közölte, az oltóanyag-ellátás nincs veszélyben, de az egészségügyi államtitkárság mélyreható vizsgálatot kezdeményez az Ominvest ügyében - azt azonban a tárcánál nem mondták el, hogy az ügynek melyik részével kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK