Vízszennyezési bírságot kapott a Mátrai Erőmű

A vízügyi hatóság lezárta az eljárást, amit azért indítottak, mert szennyező anyagok jutottak a környező patakokba a Mátrai Erőmű víztározójából.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 22. szerda, 07:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - közölte a szervezet a hvg.hu-val.

A bírságot megállapító határozat az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés miatt indított eljárásban született. A bírság összegéről nem szól a hvg.hu cikke.

Mint emlékezetes július végén írta a HEOL.hu, hogy napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől. Szemtanúk elmondása szerint a víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár. Az ügyben érintett hatóságok - vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem - bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak.

A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. A hatóság ezt követően indított vízszennyezési bírság kiszabására irányuló eljárást. Az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg - a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol keményítőgyárat. A hvg.hu megjegyzi, hogy az ügyben nem világos, hogy a vízszennyezési eljárás utóbbi céget is érintette-e.

Később, tavaly novemberben is aggaszót hírek érkeztek a Mátrai Erőműről: november elején az erőmű több dolgozója szúrós szagú gázt észlelt, zsebeikben a fémpénzek elszíneződtek, többen rosszul lettek. Egy, a 444.hu birtokába jutott belső levél szerint már ekkor az Őzse-völgyi tározóból vett vízre gyanakodtak. Pár nappal később már a környező településekről is jelezték a szúrós szagú gázt. A katasztrófavédelem november 12-én adott ki közleményt, miszerint egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött a kén- és foszfortartalmú gáz, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt - a gáz emberre nem volt veszélyes.

Ehhez képest novemberben méréseket is végeztek, melynek eredményét a Népszava közérdekű adatigénylés után kapta meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Ebből kiderült, hogy kétszer is a foszfin munkahelyi környezetben megengedhető legmagasabb határértékének százszorosát mérték a Mátrai Erőműnél.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2020.01.22 12:10

@mpapa:
Plusz egy alsóhangon 150 mrd értékű környezetvédelmi kár.

Egy kis háttérinfó 8:34-től:
http://www.atv.hu/videok/video-20200114-fennakadasok-lesznek-a-szemetszallitasban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.22 11:25

Jól emlékszem, hogy ezt az erőművet akarja megvenni az egyik állami cég?
Akkor a Mészáros féle Viresol aki elsporolta a szennyvíztisztítót a beruházásnál mert nem volt rá elég pénz szennyez, a nemsokára újra nemzeti tulajdonú társaság meg fizeti a bírságot. Hát ez aztán a jó üzlet! (Mészárosnak)
Tényleg okosabb mint Zuckerberger. Kezdek felnézni erre az emberre. Szobrot neki mint a nemzet nagyjainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html