Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone Magyarország Zrt. az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) azon határozatát, amely annak ellenére zárta ki a Vodafone-t  a "mobil szolgáltatások beszerzése 2016" eljárásból, hogy dokumentáltan a legjobb ajánlatot tette - közölte a Vodafone. A társaság ezzel arra a bejelentésre reagált, miszerint a következő időszakban a Telekom lesz a magyar állam mobil szolgáltatója.

A cég szerint a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó intézmények részére az eljárásban a Vodafone ajánlotta a legkedvezőbb mobilszolgáltatási díjtételeket. A verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló "súlyozott szolgáltatási díjak összesen" bírálati elemre jelen eljárásban a Vodafone 2317 forint, amíg Magyar Telekom Nyrt. másodikként 3603 forint értékű ajánlatot tett.

A KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t, kétségbe vonva, hogy a Vodafone Magyarország - mint a világ második legnagyobb mobil szolgáltatójának leányvállalata - képes a szolgáltatást finanszírozni - mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Nemzetgazdasági szinten, a költségvetésnek éves szinten a felolvasott eredmények alapján éves szinten több mint 500 millió, a 3 év alatt mintegy 1,6 milliárd forintos felesleges kiadást jelenthet, ha a KEF döntése nyomán az állami intézmények nem a Vodafone által kínált feltételekkel veszik igénybe a mobilszolgáltatásokat - írták.

A KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le, így a Vodafone felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy amennyiben a KEF és a Telekom szerződést köt, úgy az érvénytelennek minősül, és könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd azt semmisíteni - közölte Király István.

A kialakult helyzetre való tekintette a Vodafone arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében még akkor sem lenne kötelező egy másik szolgáltatóhoz való átszerződés, ha a jelenleg folyamatban lévő bírósági eljárás lezárult volna - olvasható a közleményben.

A Vodafone Magyarország 2014 év eleje óta a magyar állami intézmények első számú mobilszolgáltatója - írta Király István. (Bár a keretmegállapodásnak három szereplője volt, a Vodafone, a Telekom és a Telenor - a szerk.)

A Magyar Telekom hétfő délután közleményben jelentette be, hogy a társaság biztosíthat "kormányzati hangalapú csomagokat" a kormányzati szerveknek és az önként csatlakozó intézményeknek, nettó ötmilliárd forint keretösszegben.

Reagált a Telekom - érvényes ajánlatot tettek

A Magyar Telekom a KEF központosított közbeszerzési eljárásának keretében minden szempontból érvényes és versenyképes ajánlatot tett, ennek eredményeként szerződhetett az ajánlatkérővel - írta kedden közleményében a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. A Telekom ajánlatát leendő ügyfelei igényeinek maximális figyelembevételével alakította ki, a szolgáltató és az ügyfelek közötti szerződéskötés pedig már a mai naptól lehetséges annak érdekében, hogy a kormányzati szervezetek és a rendszerhez önként csatlakozó intézmények minél előbb megelégedéssel használhassák a Telekom szolgáltatásait - reagált a szolgáltató.