Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel vonzóbbá válhat a befektetés a startup jellegű vállalkozásokba - írja a GVH.

A versenyhatóság közleményében ismerteti: az utóbbi években Magyarország - különösen Budapest - is központjává vált az úgynevezett startup tevékenységnek, amely olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások alapítását jelenti, amelyek többsége termék vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. A legtöbb startup számára a növekedés egy pontján a pénzügyi befektető megjelenése biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, ami a vállalkozás teljes vagy részbeni értékesítését jelenti.

Általános gyakorlat, hogy a vevők az ilyen vállalati tranzakciók során kikötéseket tesznek, amikkel a vállalkozásokból kiváló tulajdonost (eladót) néhány évig távol tartják attól a piactól, amelybe a vevő a vétel révén beszáll. Ezt a fajta versenytilalmat a versenyszabályozás - bizonyos keretek között - jogszerűnek ismeri el, de csak a vállalkozásból teljesen kilépő tulajdonosokra vonatkozóan - mutat rá a hivatal.

A startup-ok esetében az eladó ötletgazdák kisebbségi tulajdonosként gyakran továbbra is a vállalkozásban maradnak a pénzügyi befektetők mellett, és csak egy későbbi fázisban várható esetleges teljes kilépésük. A GVH mostani döntésében egyértelművé tette, hogy a kisebbségi tulajdonosként a cégben maradó ötletgazdák jogszerűen kötelezhetők arra, hogy ne támasszanak párhuzamos versenyt a startup cégnek kisebbségi tulajdonuk fennállási ideje alatt, és annak megszűnését követő két évig sem.

A GVH döntésével a startupokba való befektetést, és ezzel a gazdaság számára kiemelkedő értéket termelő innovációs tevékenységet serkenti, mindamellett, hogy a pénzügyi befektetések értékének fennmaradását is támogatja - mutat rá közleményében a hivatal.