Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A figyelem világszerte a Közel-Keletre irányul, miután Irán múlt héten lelőtte az amerikai hadsereg egyik drónját a Hormuzi-szoros felett, Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb szankciókat rendelt el, pénzügyi karanténba vonva Irán vezetőit, hogy fokozza a nyomást az iszlám köztársaságra.

Az amerikai-iráni feszültségek éleződésével párhuzamosan nagy várakozás előzi meg az amerikai és a kínai elnök e hét végi személyes találkozóját. Donald Trump és Hszi Csin-ping a G20-csoport japán csúcstalálkozójának alkalmából találkozik és próbálja előmozdítani a két ország közötti kereskedelmi tárgyalásokat. Elemzők nem sok reményt fűznek egy áttöréshez, mivel ahhoz valamelyik félnek jelentősen engednie kellene álláspontjából.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin veszteséges volt a kereskedés, a Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,49 százalékkal 523,43 pontra esett kedden.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,61 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,10 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,37 százalékos mínuszban várta a zárást. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,19 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,69 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,10 százalékos veszteségben állt közép-európai idő szerint nyolc óra körül.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a globális kereslet bizonytalanságai miatt. Kedd reggel fél nyolckor a szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,70 százalékos mínuszban, 63,73 dolláron, az augusztusi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos veszteségben, 57,44 dolláron forgott.

Az arany már a hatodik egymást követő kereskedési napon drágul és újabb hatéves csúcsra nőtt az ára, miután a várható amerikai kamatcsökkentés hatására gyengült a dollár, és az iráni-amerikai viszony éleződésének hatására a befektetők a válságok idején biztonságosnak számító eszközökbe menekítették tőkéjüket.

Kedd hajnalban az azonnali kereskedésben 1,2 százalékos pluszban, 1435,45 dolláron jegyezték az arany unciáját, de előtte 1438,63 dolláron 2013. május 14. óta, azaz több mint hat éve nem látott szintre emelkedett az ára. A New York-i árupiac határidős kereskedésében eddigi napi maximumán 1442,15 dolláron forgott az arany augusztusi szállításra.

Hétfőn London kivételével mérsékelt veszteségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,12 százalékkal, 7416,69 pontra emelkedett, míg a frankfurti DAX-index 0,53 százalékkal, 12 274,57 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,12 százalékkal, 5521,71 pontra esett. Milánóban 0,49 százalékkal, Madridban pedig 0,38 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutatók. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 0,25 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,33 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!