Vörösiszap-hitelt kap Magyarország európai pénzintézetektől

Árvízvédelmi és vörösiszap-mentesítési hiteleket kap Magyarország európai pénzintézetektől.
MTI, 2011. december 28. szerda, 11:43
Fotó: Napi.hu

Árvízvédelemre és a vörösiszap-katasztrófához hasonló események megelőzésére 115 millió eurós hitelkérelem elbírálása folyik az Európai Beruházási Banknál (EIB), míg az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 150 millió euró kölcsönt nyújtott a 2010-es árvíz és a vörösiszap-katasztrófa kárenyhítésére és helyreállítási munkákra - derül ki az EIB honlapján, illetve a kormany.hu honlapon olvasható információkból.

Az EIB-nél 2011. november 23-án befogadott kérelem szerint az összesen 290 millió euró költségű projekt az árvízvédelmet és a vörösiszap-katasztrófához hasonló események megelőzését szolgálja.

A kormány.hu oldalon található másik tájékoztatás szerint az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB) 2011. november 18-án született kölcsönszerződés 150 millió euró hitelre, amelyből 90 millió eurót már felvett Magyarország. A tájékoztató szerint a 2010-es árvíz okozta károk védekezési és helyreállítási munkálataival, illetve a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófát követő fertőtlenítő, kárenyhítő és helyreállítási munkákkal kapcsolatos központi költségvetési kiadásokat finanszírozták és finanszírozzák ebből a hitelből. A közlés szerint a teljes projekt költsége 310 millió euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK