Vörösiszap-per: hamarosan ítéletet hirdethetnek

A Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő év ja­nuár­jában hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben - tudta meg a Magyar Hírlap.
Domokos László, 2018. október 9. kedd, 08:39
Fotó: Napi.hu

Az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül majd sor a perbeszédekre - mondta Havasiné Kulcsár Petrától, a Győri Törvényszék sajtószóvivője a napilapnak.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át a X. számú vörösiszap-kazetta fala. A kiömlő hatalmas mennyiségű lúgos zagy elöntött több települést, kioltotta tíz ember életét, és több száz milliárd forintos kárt okozott.

A vörösiszapperben 2016. január végén, több mint háromévnyi tárgyalássorozat után hozott elsőfokú ítéletet a Veszprémi Törvényszék, s bűncselekmény hiányában felmentette mind a tizenöt vádlottat. Az ügy a Győri Ítélőtáblára került, amely hatályon kívül helyezte az első fokon meghozott ítéletet, és új eljárást rendelt el.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék jár el, mert bár a táblabíróság határozatával az elsőfokú ítéletet meghozó Veszprémi Törvényszékre utalta vissza az ügyet, a bíróság jelezte: nincs olyan bírája, aki ne lenne valamilyen oknál fogva érintett az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK