Az államtitkár egy a napokban nyilvánosságra hozott szakértői véleményre hivatkozva - amely szerint a vörösiszap-katasztrófa elsődleges oka a gát ridegtörése volt - csütörtökön azt mondta az MTI-nek: ma is fenntartja azt a gyanúját, miszerint a kiszakadt tízes tározót túltöltötték. Illés Zoltán véleménye szerint a Mal tulajdonosai nagy valószínűséggel nem akarták folytatni a tevékenységüket 2011 február 28-a után, amikor az egységes környezethasználati engedélyük (EKHE) lejárt, és a katasztrófa időpontjáig nem kérték annak meghosszabbítását.

Tolnay Lajos szerint az államtitkár valótlanul állítja, hogy a cég fel akart hagyni a tevékenységével. Hozzátette: a sajtó érdeklődő munkatársainak december 27-én bemutatják a többi között azt a hatósági kötelezést, amely az engedélykérelem beadási határidejét igazolja. A média képviselői betekinthetnek az egységes környezethasználati engedély meghosszabbításának előkészítő munkálatait tartalmazó dokumentációba is - mondta.

Cáfolta azt is, hogy a tízes tározót túltöltötték volna. "Rémhírterjesztés, hazugság és csupa feltételezés" - fogalmazott Tolnay Lajos. Véleménye szerint az államtitkárt nem érdeklik a tények, és a törvényesség. Az ombudsman vizsgálata és az ítélőtábla is kimondta, hogy az ajkai timföldgyár tározóinak engedélyezésében a zöldhatóság is hibázott - tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából tavaly október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.