Az elmúlt években a fogyasztóvédelem az ellenőrzött webáruházak 80-90 százalékánál talált hibát, igaz, ezek döntő része tájékoztatási hiányosság volt - írja a kereskedelmi szakblog bejegyzésében.

A legtöbb hibázó webáruház a szállítással, elállással, jótállással kapcsolatos előírásokat szegi meg, de az elérhetőségek feltüntetése is nehézkes lehet sokak számára. És persze a hibázó többség nem egy, hanem több előírást is megszeg, ezért a hibaszám jóval nagyobb a fülön csípett webáruházak számánál.

A Blokkk.com szerint a fogyasztóvédelem rászállt a "csodát ígérő" webáruházakra is a közelmúltban, és most már külön lekérdezhető csokorba gyűjti ezeket, ha hibáznak. És 17 webáruházat meg is bírságoltak (a kkv-kat csak ismételt esetben lehet, de akkor - egyébként nem éppen szerencsés módon - 200 ezer forint a bírság alsó határa, a vétség súlyától függetlenül).

A súlyosan vétő webáruházakat külön listázza a fogyasztóvédelem a honlapján. Ezek között azért találni néhány nagyáruházat (például Rossmann, Praktiker, Decathlon, Tchibo, emag), de a legnagyobbakat a másik listában is meg lehet találni.

A szakblog szerint a nyilvánosságnak nagy a visszatartó ereje, a közösségi oldalak világában különösen, sőt, a bírságnál is nagyobb lehet, de csak akkor, ha a nyilvános információt megtekinti a kedves vásárló. Ezt elvileg megteheti a fogyasztovedelem.kormany.hu weboldalon, igaz arról nincs nyilvános adat, hogy ezt az oldalt mennyien látogatják.

Ugyanakkor a Blokkk.com azt kifogásolja, hogy míg a fogyasztóvédelem a korábbi években (még az önálló Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság időszakában, ami 2017-től beolvadt az államigazgatás minisztériumi szervezetébe, a másodfok pedig a Pest Megyei Kormányhivatalnál landolt) részletes jelentéseket tett közzé vizsgálatairól, 2017-ről már csak rövid összefoglalók jelentek meg, de például éves összefoglaló már nem jutott a nyilvánosság színe elé. 2018-ről pedig eddig semmi sem jelent meg a fogyasztóvédelem honlapján a végzett ellenőrzésekről, pedig korábban a beszámolókban foglalt hírek, információk sokfelé eljutottak.

Képünk forrása: Pixabay