Az Európai Unió 2016-tól több lépcsőben kezdte el szigorítani az új és a felújított épületekre vonatkozó energetikai követelményeket. Az utolsó fokozat 2021. január 1-től hatályos, ettől kezdve ugyanis kizárólag közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, függetlenül attól, hogy mikor adták ki az építési engedélyüket.

Részben ezért, részben pedig a házakkal szemben támasztott igények és a hatályos jogszabályok változásai miatt hívta életre a Wienerberger a Mesterház Programot. Ez minden olyan ingatlanra kiterjeszthető, amelynek falazási munkái 2020. április 15. után indultak.

A Mesterház Programban való részvételhez első körben csupán egy rövid regisztrációra van csak szükség, ezt követően a cég munkatársai részletesen tájékoztatják az érdeklődőket a tudnivalókról. Fontos elem, hogy ezt követően a személyes kapcsolat nem ér véget, sőt szorosabbá válik, a kapcsolattartás a lakás építtetője és a társaság szakemberei között a munkálatok közben is megmarad.

A kép forrása: Wienerberger
Fotós: Uwe Strasser

Elsősorban azoknak nyújt nagy segítséget a Mesterház Program, akik nem feltétlenül értenek a házépítés minden egyes munkafolyamatához, mégis szeretnék biztos, profi kezekben tudni lakásuk kialakítását, hiszen ez a munka egy életre szól. A Wienerberger szakértője szerint a professzionális ismereten egyébként sem érdemes spórolni, hiszen a hozzá nem értésből adódó hibák hosszú távon sokszor sokkal nagyobb költséget jelentenek, mint egy megfelelő tudású ember munkadíja. Ráadásul a Program részeként ez a magas szintű szakmai ismeret díjmentesen áll az építkezők rendelkezésére.

Ha betegek vagyunk, orvoshoz fordulunk, ha mi magunk nem tudjuk az autónkat megjavítani, akkor szerelőhöz visszük, de furcsa módon az építkezések esetén ez a hozzáállás alábbhagy. Ha valaki meghallja, hogy építkezünk, akkor nagyon sokan szakértőként kezdenek viselkedni, holott a legegyszerűbb munkafázisok során is vannak olyan ismeretek, amelyek hiányában a végeredmény jelentősen elmarad a remélttől, sőt azokból a képességekből is nagyon sok elveszhet, amelyeket az alapanyagok egyébként, helyes beépítés esetén, biztosítanak az építtető számára. A Wienerberger programjában való részvétel viszont a falazás és a tetőszerkezet terén az összes olyan probléma kiküszöbölésében segít az építkezőknek, ami a munkálatok során felmerülhet. És persze fel is merül, onnan kezdve, hogy mennyi alapanyagra van szükség, egészen odáig, hogy mit hogyan érdemes beépíteni. Mindezen felül a szakértői gárda a teljes folyamatot figyelemmel kíséri, és már a kezdetektől profi tanácsokkal segíti a megbízókat

- mondta Nagy Tamás, a Wienerberger Magyarország szakértője.

Az érdemi munka a tervek áttekintésével kezdődik - amennyiben már rendelkezésre állnak -, amelyek alapján a Wienerberger építészmérnök kollégái kiszámolják a szükséges építőanyagmennyiségeket, és javaslatot tesznek az esetleges anyagfelhasználásra. Illetve felhívják a figyelmet, ha a tervben olyasmi szerepel, ami a szakmai szempontoknak valami miatt nem felel meg (pl. nem megfelelő a födémkiosztás, ami miatt leomlana a tetőszerkezet). Az is része a díjmentes szolgáltatásnak, hogy ha az érdeklődő egy, a tervtől eltérő terméket szeretne megvásárolni, arra is elvégzik a mennyiségi kalkulációkat. Ennek köszönhetően egy pontos listával kereshetjük fel az építőanyagkereskedést, és pontosabban kalkulálhatunk a felmerülő költségekkel.

A vállalat alkalmazástechnikai szakértői a Mesterház Programban résztvevők építkezésén három alkalommal - a munkálatok különböző fázisaiban - helyszíni szemlét tartanak. Ezek során ellenőrzik, hogy az építőanyagokat a gyártói iránymutatásoknak és a szakmai elveknek megfelelően építik-e be. A szakemberek több szempont szerint vizsgálják meg a Porotherm termékekből készült külső és belső teherhordó falazatokat, az áthidalókat, a válaszfalakat és födémeket is.

A kép forrása: Wienerberger
Kép: Fotós: Uwe Strasser

A Tondach tetőcserepek és ereszcsatorna-rendszer beépítésekor ellenőrzik a tetőhajlásszöget, a tetőfólia alkalmazásánál a be- és a kiszellőzést, a cserépléceket, az ereszcsatorna lejtését is.

A Mesterház Programban való részvételhez három feltételnek kell megfelelnie az építtetőnek:

Kötelező elemek:

  • A külső és belső falazathoz kizárólag Porotherm téglát használ fel.
  • A tetőhöz Tondach tetőcserepet és azok kiegészítőit vásárolja meg.

Szabadon választható elemek:

  • Porotherm födémrendszer
  • Porotherm áthidalók
  • Terca homlokzatburkolat

A programban csak újonnan épülő ingatlanok vehetnek részt, felújítás vagy bővítés esetén Mesterház minősítést nem szerezhető. Fontos tudni, hogy a Mesterház Programban való részvétel nem vált ki semmilyen tervezői, vagy műszaki ellenőri tevékenységet, ám segítséget nyújt kiigazodni az építőanyagok, a jogszabályok és az építési irányelvek útvesztőjében.

A minősítést megkapó épület esetében a tulajdonos biztos lehet abban, hogy Wienerberger által gyártott és forgalmazott anyagok felhasználása, valamint beépítése, az adott épület esetében a vállalat által előre meghatározott, és építés közben ellenőrzött kritériumoknak megfelelően történt. Erről a tulajdonos oklevelet, és egyedi, sorszámozott plakettet kap, ami a későbbiekben az ingatlanpiacon érdemi előnyöket is biztosíthat számára.

További részletek és jelentkezés a programra.

A cikk megjelenését a Wienerberger támogatta.