Ismét megváltoztatta poggyász-szabályzatát a Wizz Air, amelynek lényege, hogy november 1-től kezdődően minden utas felvihet a fedélzetre egy darab ingyenes kézipoggyászt (legfeljebb 40x30x20 centiméter). Ez tulajdonképpen a tavaly október végéig élt szabályuk ismét. A fedélzeti és feladott poggyászokat kombinálva több mint 50 különböző összeállítást választhatnak az utasok.

A légitársaság legutóbb augusztusban változtatott a szabályokon, akkor nem éppen az utasok javára: bevezették ugyanis, hogy a kézipoggyász méretű bőröndöket csak a kiegészítő szolgáltatást vásárló utasok vihetik magukkal a fedélzetre, minden más utasnak az utasfelvételi pultnál vagy a beszállítás előtt le kell adnia azt, és a célállomáson a többi feladott poggyásszal együtt meg kell várnia.

A Wizz Air most optimista, abban bíznak, hogy az új poggyász-szabályzattal gyorsabbak lesznek a beszállások és kevesebb a késés. A légitársaság adatai szerint évente több mint 10 ezer járatot érint poggyászhoz kapcsolódó késés. Az is kimutatható az adatokból, hogy az elmúlt öt év során az egyes úti célokon eltöltött idő hossza folyamatosan csökken, és mára minden harmadik utas három vagy kevesebb napos utat foglal.

A rövidebb utazások következményeként pedig az utasok könnyű, praktikus csomaggal repülnek. Az utasok egyharmada vásárolt feladott poggyászt, és hétből átlagosan mindössze egy utas választotta a fedélzetre is felvihető kézipoggyászt. Az utasok visszajelzései alapján és a megváltozott utazási szokásokhoz igazodva a Wizz Air november 1-től bevezeti a 10 kilogramm súlyú feladott poggyászt is már 7 eurótól induló áron.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter