"Folytatjuk a tárgyalásokat, kölcsönösen elfogadható megoldást találhatunk a tárgyalóasztalnál. A végső cél, hogy a horvát államnak, mint főrészvényesnek legyen beleszólása az INA irányításába" - mondta Ivan Vrdoljak miniszter a horvát köztévé vasárnap esti műsorában. A kérdésre, hogy mikor folytatódhatnak a tárgyalások, Ivan Vrdoljak azt felelte, hat hónapja elküldték ajánlatukat a magyar félnek, de még nem érkezett válasz.

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken ismertette döntését a Sanader-ügyben. Ebben bűnösnek mondta ki a volt kormányfőt vesztegetés bűntettében, de az expolitikus alsóbb fokon kiszabott tízéves börtönbüntetését 8 év hat hónapra mérsékelte. A vád szerint a Mol tízmillió euró kenőpénzt fizetett Sanadernek azért, hogy megszerezze az irányítói jogokat a horvát olajtársaságban.

Ivan Vrdoljak kifejtette: a feleknek meg kell állapodniuk arról, hogy hogyan növeljék az INA tartalékait és termelését, továbbá az új finomítókba való beruházásokról és a horvát társasági törvénynek megfelelő irányítási modellről, amely lehetővé teszi minden részvényes számára, hogy beleszóljon az irányításba. A miniszter megjegyezte, Zágrábnak annak ellenére nincs rálátása az INA ügyeire, hogy mindössze 1,5 százalékkal kisebb a részesedése a cégben, mint a Molnak.