BUX
37837

Zártláncú mobilrendszer, egyelőre ingyen

Április 5-én adja át a budapesti készenléti szerveknek a zártláncú rádiótelefon-rendszert (EDR) a beruházásért illetve a szolgáltatásért felelős Pro-M Zrt. - mondta el Kozma Béla, a Magyar Telekom csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója.

Diószegi József, 2006. március 29. szerda, 12:49

Ezt követően a déli, majd a keleti országrészen, s végül a nyugati területeken helyezik működésbe a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem igényeit kielégítő új technológiát. A 94 százalékos lakossági lefedettséget biztosító országos rendszer 2007 január 31-re készül el.

Az állam a 2015-ig szóló megállapodás keretében ekkortól, vagyis 2007 februárjától fog fizetni a szolgáltatásért a cégnek. Az első részlet az éves 9,3 milliárd forint plusz áfa díj egytizenkettede. Mindez azt jelenti, hogy a teljes kiépítésig a szolgáltatást nyújtó cég nem szed pénzt.

Kozma hozzátette: ha a rendszer a hejcei légikatasztrófa idején már működött volna, biztosíthatta volna a mentésben közreműködők közötti kommunikációt ott is, ahol azt a GSM-technológia és a földrajzi környezet nem tette lehetővé.