Zavarok jönnek vízellátásban Magyarországon?

Működési problémákat is hozhat egy szakmai megalapozottság nélküli kormányzati árcsökkentés a víziközmű-szektorban, a cégek oldalán tartalékok már nincsenek.
Leszák Tamás, 2013. február 14. csütörtök, 19:21
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Már az idén ellátási zavarokat okozhat egy nem megfelelő módon végrehajtott díjcsökkentés a víziközmű-szektorban, szakértők szerint a likviditás elvesztése lehetetlenné teheti a közszolgálati kötelezettségek teljesítését is. A szolgáltatók mozgástere szűk, az iparágban az éves értékesítési mennyiség, illetve az árak is kötöttek, ebből adódóan korrekciós mechanizmusok sem állnak rendelkezésre (sem termékváltás, sem piacbővítés).

Az átlagosan 10 százalékos rezsicsökkentés a széttagoltság miatt ugyan eltérően érintené a vízszolgáltatókat, piaci vélemények szerint azonban a közművezeték-adó, illetve a díjcsökkentés együttes hatásaként üzemi szinten gyakorlatilag minden szereplőnél veszteséges működésre, a gazdálkodás ellehetetlenülésére lehet számítani. A közműadó akár tízszeres különbséggel is terhelheti a szolgáltatókat, a legsúlyosabb terhet azoknál jelenti, amelyek − a hálózat nagysága miatt − eleve átlagon felüli fenntartási költséggel működtek. Szakmai alapú korrekció nélkül a rezsiszabályozás éppen a nagyobb, eddig hatékonyan működő társaságokat tüntetné el a szolgáltatói palettáról. A víz- és csatornaszolgáltatásból származó árbevétel szektorszinten valamivel évi 170 milliárd forint felett alakul, a közműadó pedig nagyjából 12,5 milliárd forint terhet jelent idén. Sokan úgy látják, szerencsésebb lett volna, ha az erőltetett díjcsökkentés előtt a Magyar Energia Hivatal egységesíthette volna a díjképzést.

A víziközmű-szektorban az ágazati törvény törekvéseinek megfelelően már elindult az integráció, a rezsicsökkentés pedig elvileg gyorsíthatja ezt. Az ágazat költségstruktúra-jellemzői akkor is az integráció irányában hatnak, a méretgazdaságosság ugyanis legalább részben ellentételezheti a díjcsökkentés hatásait. Úgy tudni, a cégek többsége már elkészítette ilyen irányú terveit, legtöbbük azonban a cégjogi lépésekkel még kivár, a követelményeket tartalmazó kormányrendelet egyelőre nem jelent meg. A rendelet, illetve differenciált árcsökkentés hiányában még idén szolgáltatási zavarokra lehet számítani − fogalmazott egy névtelenséget kérő iparági vezető (a fűnyíróelv az uniós támogatások visszafizetésének veszélyét is jelenti). Az integrációs lépéseket ezért egyelőre inkább a szakmai szempontok vezérlik, és nem a még kockázatos cégjogi folyamatok.

A cégeknél már nincsenek tartalékok, a költségcsökkentés lehetőségeit ezért elsősorban a személyi ráfordítások, a fenntartási feladatok és felújítások átütemezése vagy elhalasztása jelenti. Az ágazat dolgozóinak létszáma az elmúlt években folyamatosan csökkent, ez azonban alapesetben nem lépte túl a − például nyugdíjazáson alapuló − szokásos fluktuáció mértékét. A rezsicsökkentés eredményeként a díjösszetevők minden eleméhez hozzá kell nyúlni, kizárólag létszámcsökkentéssel nem kompenzálható ez a hatás. Úgy tudjuk, ágazati szinten egyelőre nem fogalmazódott meg a szakszervezetek által említett 10 százalékos létszámcsökkenés. Az ágazati szereplők jellemzően minden, nem pályázatból finanszírozott beruházást kénytelenek voltak leállítani, újabbak indítása pedig nem várható, a szolgáltatók idei fejlesztési tervüket gyakorlatilag kivétel nélkül újratervezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.02.18 01:35

@oldwiseman:
Hát igen... lehet, hogy tévedések beismerésével, bocsánatkéréssel, reálisan elérhető ígéretekkel nem lehet választásokat nyerni, de a politikától is mindenekelőtt ezt várnám el. Persze ez a választók hibája is, csak az a keserű igazság fáj nekik, ami a képükbe virít, az elsunnyogott hazugságok nem.
Itt kezdődik a probléma. Nem a gazdaságpolitikánál, nem a külpolitikánál és nem a szociálpolitikánál. Hanem hogy annyira sem lehet bennük megbízni, hogy még a kérdésüknek is utána kell néznem, hogy ezúttal épp milyen irányba manipulálják a népet a megfogalmazással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.02.17 21:47

Elnézést kérek (mert én -sokakkal ellentétben- azt is tudok!), valóban minden egyes m3 fogyasztáshoz hozzászámoltam az alapdíjat, tehát az alapdíj konstans összeg, akkor is 200.- Ft, ha 1 és akkor is, ha mondjuk 46m3-t fogyasztunk az adott hónapban. Viszont, a csatornadíj igenis hozzászámolandó a vízdíjhoz, tehát amennyiben valaki az egyszerűség kedvéért 10m3-t fogyaszt adott hónapban, akkor csenget Bp-n egyrészt 2440.- ft vízdíjat + 200.- Ft alapdíjat, továbbá 4240.- Ft csatornadíjat, ez összesen tehát 6880.- Ft ; míg Miskolcon 3520.- Ft vízdíjat, továbbá 2700.- Ft csatornadíjat, ez összesen 6220.- Ft Mindegyik esetben csatornázott lakásban lakó LAKOSSÁGI fogyasztót számoltam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.02.17 19:56

@oldwiseman:
Most nagyon nagyot csalódtam benned.
Az alapdíj azért alapdíj, mert tök mindegy hány köbméter vizet fogyasztasz, azt havonta (vagy ha úgy adják meg, évente) mindenképp ki kell fizetned, ha rá vagy kapcsolva a vízhálózatra. De csak havonta egyszer! Ha 0, ha 1, ha 100 köbmétert fogyasztasz abban a hónapban, összesen akkor is csak 200 forint alapdíjat fogsz fizetni havonta.
Ha mindenáron ragaszkodunk a Ft/m3 érték kereséséhez, akkor az egy köbméterre eső alapdíj megkapásához el kell osztani a 200 forintot a havi fogyasztással. Tehát az előbbi példákat véve végtelen (200/0=inf), 200, illetve 2 Ft/m3 jön ki arra a hónapra. Ez a másik út, ahogy kijön, hogy havonta csak egyszer fizeted ki az alapdíjat. És csak úgy mellesleg havi 200 forintra még a nyugdíjasok nagy része is szarik.
Csak tippem, hogy mi lehet a félreértés oka. Az alapdíj is a rendszerhasználati díjak közé tartozik, aminek azonban egy másik csoportját, a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat kell szorozni a fogyasztással, csak azok számolhatók bele a Ft/m3-be, ha valami értelmes eredmény érdekel. Az alapdíj viszont nem forgalomarányos.
Szóval a számítási módban rigolya áll közelebb az igazsághoz. Csak nem vette a fáradtságot, hogy elmagyarázza. A konkrét díjaknak nem néztem utána, és nincs is kedvem, azon verekedjetek meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.17 15:04

@oldwiseman: Látom, még mindig nem esett le, hogy nem adunk össze 200 Ft/hó alapdíjat 243 Ft/m3 vízdíjjal...

Ezen még csámcsogjon egy kicsit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.17 14:47

Az újgazdag és energia szektor (rész)tulajdonos baloldali kommentelők valamint együgyű vak támogatói vérig vannak sértve, hogy szuperextra - meg nem érdemelt - hasznuk meg lesz egy kicsit vágva.
Magyarországon állampolgári jogon ingyen járna a csatornázott ivóvíz.
Ehelyett a világon legdrágább szolgáltatás.
Nigériában olcsóbb ahol szó szerint kincs a víz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html