Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az izlandi Grimsvötn nevű tűzhányó hamufelhője nagyobb, mint a tavaly egész Európa légi forgalmát megbénító Eyjafjallajökullé volt, egyelőre nincs szükség a 2010 áprilisában alkalmazott légtérzárra - közölte a Budapest Airport (BA). Ennek oka, hogy a szakemberek szerint a vulkánkitörés jellege több szempontból is eltér a múlt évitől, és a meteorológiai viszonyok is kedvezőbben alakultak.

A következő 24 órában az Európán belüli légi forgalomban nem kell fennakadásokra számítani és emellett a transzatlanti járatok is - bár sokszor a megszokottól eltérő útvonalon - zavartalanul közlekedhetnek.

A budapesti repülőtér forgalmára sincsenek hatással az izlandi események: az Európán belüli és a tengerentúli járatok is rendben üzemelnek. A kitörés kizárólag az Izlandra utazókat érinti, a szigetország légterét már korábban lezárták. Mivel jelenleg nincs is közvetlen légi összeköttetés Izland és a magyar főváros között, a Budapest Airport utasai között nem számottevő azok száma, akiknek kényelmetlenséget okozhat a tűzhányó működése.

Az Eurocontrol, az európai légi irányítási szakmai szervezet jelentése szerint ugyanakkor londoni szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vulkán további aktivitásától, illetve a meteorológiai viszonyok alakulásától függően a következő egy-két napban a hamufelhő elérheti az észak európai partokat.