Durva bűncselekményt derítettek fel - nagyvállalkozót zsaroltak

Több száz millió forintnyi vagyont zsarolt és csalt ki egy budapesti ügyvéd egy feltaláló-vállalkozótól, akinek kozmetikai vállalata van. Cégeken keresztül több mint százezer eurót, valamint élet ellenes fenyegetéssel gyémántokat, pénzt és ingatlant szerzett meg az ügyvéd. Őt és társait nagyszabású akció keretében fogta el a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK).
Domokos Erika, 2020. május 27. szerda, 09:49
Fotó: TEK

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A megalapozott gyanú szerint egy 43 éves budapesti ügyvéd férfi 2014-ben megbízást kapott a feltaláló üzletember sértettől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, így elhatározta, hogy ügyfelét kihasználva, csalárd módon jut anyagi előnyhöz. Elhitette ügyfelével, hogy házkutatást fognak nála tartani, és elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Miután nem következett be az egyébként csak az ügyvéd által kitalált házkutatás, az adathordozókat nem adta vissza, hanem megtévesztve ügyfelét, egy társával hamisan azt állította, hogy azokat a sértett védelme érdekében a Dunába dobták - olvasható az ügyészségi közleményben.

Az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén és csak részben a tudtával létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket azonban a saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával több mint százezer eurót tulajdonított el a sértettől. Amikor az ügyfél 2017-ben felmondta a megbízást, az ügyvéd - több társával együtt - megzsarolta a sértettet, és a rákövetkező évben több százmillió forintnyi vagyont, gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle élet elleni fenyegetéssel.

Gyémánt ékszerek.
TEK

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a TEK munkatársainak és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, több budapesti és Pest megyei helyszínt érintő akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket, valamint vagyontárgyakat és kábítószert foglaltak le. A nyomozó ügyészek öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül hármat őrizetbe vettek.

Az akció során készített képek itt, valamint video itt nézhető meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK