A hitelintézeti szektor és a kiskereskedelmi forgalom visszaesését megszenvedte a magyarországi készpénz-logisztikai iparág is - derül ki a piac harmadik legnagyobb szereplője, a Brink's Magyarország elemzéséből. Becslésük szerint 2009-2010-ben összességében 25-30 százalékos árbevétel-csökkenést volt kénytelen az iparág elkönyvelni.Úgy gondolják, a helyzeten részben az ATM-ek számának, ezáltal a banki készpénzforgalomnak a további növekedése segíthet (megjegyezzük, a Magyar Nemzeti Bank éppen a készpénzhasználat visszaszorulását tartaná kívánatosnak).

A gazdaság élénkülésével újra bővülésnek indulhat a kiskereskedelem is, ami mennyiségi oldalról nyújthat növekedési lehetőséget a készpénz-logisztikai iparág számára. Ugyanakkor nem elhanyagolható a minőségi fejlődés lehetősége sem - hangsúlyozza Kárpáti Balázs, a Brink's vezérigazgatója. Tapasztalataik szerint a feltörekvő kiskereskedelmi társaságok egy idő után eljutnak oda, hogy a készpénzforgalomból fakadó feladatokat professzionális szolgáltatóra bízzák, kiszervezik. A gazdaság felpörgésétől, illetve a kiskereskedelmi szektorban az átláthatóságra, a jogszabályok maradéktalan betartására való erősödő törekvéstől ennek a folyamatnak a felgyorsulása várható - véli Kárpáti.

Hogy utóbbi mekkora potenciált jelent, mutatja, hogy a Brink's Magyarország becslése szerint a hazai kiskereskedelem ma mintegy 20 milliárd forint értékben old meg belül olyan feladatokat, amelyeknek professzionális külső készpénz-logisztikai szolgáltatóknál lenne a helye. A vezérigazgató szerint rosszul értelmezett takarékoskodás áll jellemzően a háttérben, arra ugyanakkor nem gondolnak ezek a társaságok, hogy egy esetleges káresemény a megtakarítás sokszorosát viheti el.

Az ATM-ek számának növekedése, valamint a kiskereskedelem fejlődése a cég prognózisa szerint a ma szűk 25 milliárd forintos piacot a következő öt évben akár harmadával is növelheti.