A december 23-i Közbeszerzési Értesítőben egy 1,7 milliárdos, az eredeti becsült ár másfélszereséért elnyert tender, majd december 26-án újabb négy darab sokmilliárdos közbeszerzés nyertes ajánlattevői között szerepel a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt. Ezzel 27 milliárd forint feletti állami-önkormányzati megrendelésnél járnak - összesítette a közbeszerzések eredményeit laptársunk, az Index.

A hirdetmények szerint a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának legújabb fázisa 5,8 milliárdért épül. Erre és a kapcsolódó fizikai védelmi rendszerek átalakításának kerítés- és műtárgyépítési munkáira kért ajánlatot a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kapott is, igaz, csak egyet: a Közgép és a Pintér Művek - Pintér József egyéni vállalkozó nyertes párosa az eredetileg becsült 5,878 milliárd helyett 5,877 milliárdból hozza ki a beruházást. Plusz áfáért.

Ugyancsak a radiaktív hulladékkezelő pályázatán, ugyancsak egyetlen indulóként nyert a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. és a Közgép közös ajánlata: 7,873 milliárd forint értékben a budai agyagkő formáció földtani kutatásainak felszíni fázisában vesznek majd részt. Az eredetileg becsült összérték itt 7,242 milliárd forint, vagyis ennél a szerződés végleges összértéke több mint 630 millióval lett drágább.

A lakossági szeméttel sem lesz gond

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer 3,8 milliárdos pályázatán már két ajánlattevő indult, s a pályázat két részének eredetileg becsült 4 milliárdos értéke helyett a Közgép-vezette DAREH-II. konzorcium 3,87 milliárdért bizonyult jobbnak. A közbeszerzés a Csongrád és Békés megyei elhagyott szilárdhulladék lerakók rekultivációjáról szól.

A települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésének tervezésére és építésére kiírt tendert pedig a DAREH-ÉP konzorcium vezetőjeként nyerte meg a Közgép. Itt is két pályázó volt, az eredetileg 7,793 milliárdosra becsült szerződés helyett a nyertes pályázókkal 8,295 milliárdról kötnek szerződést.

Akár radioaktív, akár lakossági hulladékról van szó, a Közgép megbízható partnernek tűnik: egy december 23-án közzétett döntés szerint egy másik konzorcium tagjaként 1,74 milliárdért az Őrség szemétproblémáin is enyhíthet. Akkor a tender eredeti becsült értéke 1 milliárd 120 millió forint volt, a Közgép-vezette konzorcium legjobb ajánlata ennek másfélszereset, 1 milliárd 740 milliót forint - írta az Index.