Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzpiacon egy július 1-jétől hatályos kormányrendelettel kerülhet gyakorlatilag monopolhelyzetbe a Hunguard. A pénzügyi intézményekre, biztosítókra, befektetési vállalkozásokra és az árutőzsdei szolgáltatókra is kiterjedő rendelet egy sor új szabályban határozza meg a pénzintézetek informatikai rendszereinek biztonsági auditálására jogosult vállalatok körét. Az informatikai auditra jogosult vállalatokról a jegybank jegyzéket vezet majd. A Magyar Nemzet információi szerint a kormányrendeletet a Miniszterelnökség fogalmazta meg, a piaci értesülések szerint azonban Rogán Antal lobbizott mellette. A fideszes politikust sok szál fűzi a Hunguard Kft.-hez, legutóbb a vállalkozás a közműcégek auditálását szerezte meg egy másik jogszabály segítségével.

Ezeknek a kritériumoknak ma Magyarországon csak a Hunguard felel meg - mondta a lapnak egy piacvezető könyvvizsgáló vállalat vezető beosztású munkatársa. Névtelenséget kérő forrásuk szerint a jogszabályt egyetlen cégre, a Hunguardra szabták, mivel a kormányrendelet egyes pontjai a kisebb hazai cégek számára teljesíthetetlenek, más rendelkezései pedig a külföldi multik számára politikailag vállalhatatlanok.

Gyakorlatilag arra köteleznek minket, hogy a hátsó ajtón engedjük be a titkosszolgálatokat - mondta az egyik multinacionális cégnél dolgozó forrás. A jogszabály ugyanis csak azon vállalatoknak engedi majd a hazai pénzintézetek informatikai rendszereinek auditálását, amelyek munkatársai közül legalább öt főnek van úgynevezett személyi biztonsági tanúsítványa, vagyis C típusú nemzetbiztonsági átvilágítást igazoló dokumentuma.

Nincs olyan nagy nyugati cég, amelyik szeretné, hogy munkatársait a magyar szolgálatok hivatalból ellenőrizzék - folytatta a forrás. Az informatikai audittal foglalkozó beosztottak maguk is kényes üzleti adattal dolgoznak, ráadásul sokuk etikus hekkerként a megbízó cégek informatikai rendszereiből próbál adatokat kinyerni. Ha a jogszabály a titkosszolgálatok részleges ellenőrzését írná elő, ügyfeleik szemében a cég hitelessége nyilvánvalóan csorbulna - mondta a szakember. Talán ennél is nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a jogszabály nemcsak egyes dolgozóknak, de az auditor telephelyének, vagyis az irodának a biztonsági tanúsítását is előírja - magyarázta. A jogszabály szerint egy-egy auditálási folyamat során 25 százalékig vonható be külső cég. Ez pedig arra utal, hogy a kormányrendelet szerzői számításba vették, hogy a Hunguard olyan mennyiségű munkát kap majd, amit egyedül képtelen lesz ellátni.

Az ügy további részelteiről és egy Habony-szál felbukkanásáról a Magyar Nemzet cikkében olvashat.