Zuglói erőművet vett az ALTEO

A Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója és az ALTEO Csoport a mai napon aláírta azt az üzletrész adásvételi szerződést, amely feltételeinek teljesülését követően a Zugló-Therm Erőmű többségi tulajdonrésze is az ALTEO Csoport tagvállalata, a Sinergy Kft. birtokába kerül.
Dzindzisz Sztefan, 2018. január 30. kedd, 09:50
Fotó: Napi.hu

A tőzsdén jegyzett energetikai vállalatcsoport jelenleg 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt birtokol az erőműben, amelynek műszaki üzemeltetését is végzi, illetve amely az ALTEO virtuális erőművének is tagja. Az ügylet zárására a szükséges engedélyek megszerzését követően, várhatóan 2018 májusában kerülhet sor. Az Üzletrész adásvételi szerződés tárgyát képező 51 százalékos tulajdonrészt jelenleg az NKM Földgázszolgáltató Zrt. birtokolja. (Nagy tervekről vallott a magyar sikercég - irány Németország?)

A Zugló-Therm Kft.-t az NKM Földgázszolgáltató Zrt. (az egykori FŐGÁZ) és a 2015 májusa óta az ALTEO Csoport tagjaként működő Sinergy Kft. alapította a Budapest XIV. kerületében található fűtőerőmű korszerűsítésére és üzemeltetésére.

A blokkfűtőerőmű, amely 18 MW villamos- és 17 MW hőteljesítménnyel rendelkezik, fedezi a körzeti távhőrendszer hőigényének több mint 30 százalékát és 15 éves futamidejű szerződés keretében szolgáltatja a hőenergiát a távhőszolgáltató részére. A fűtőerőművet az ALTEO Csoport jelenleg is saját személyzettel üzemelteti, az tagja az energetikai vállalatcsoport virtuális erőművének - közölte a cég.

"Ez a most elindított tranzakció szervesen illeszkedik az ALTEO kiserőművi stratégiájába, hiszen a megújuló energiaforrások minél teljesebb kihasználásához elengedhetetlen a korszerű, magas hatásfokú földgázalapú erőművi kapacitások megléte is. Azzal, hogy a Zugló-Therm Erőműve teljes egészében a vállalatcsoport tulajdonába kerül, lehetőségünk nyílik arra, hogy minél hatékonyabban kihasználjuk az egységben lévő lehetőségeket." - emelte ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezetője. A lépés nem veszélyezteti az erőmű által jelenleg biztosított távfűtési célú hőszolgáltatást, az ALTEO Csoportnak továbbra is kiemelt prioritást jelent a hőfogyasztók legmagasabb szintű kiszolgálása.

"A Nemzeti Közművek közel 4,5 millió lakossági és versenypiaci földgáz- és áramfogyasztó felelős szolgáltatójaként mindig kiemelt figyelmet kell fordítson tevékenységének racionalizálására és az optimális működés elérésére. Minden területen keressük a szinergia lehetőségeket, amelyek megvalósítására jelen esetben az a leginkább megfelelő megoldás, ha tulajdonunkban lévő részvényeket értékesítjük. Biztos vagyok benne, hogy az ALTEO Csoport, mint többségi tulajdonos személyében a legjobb kezekben lesz a Zugló-Therm" - mondta Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.01.30 10:18

"Biztos vagyok benne, hogy az ALTEO Csoport, mint többségi tulajdonos személyében a legjobb kezekben lesz a Zugló-Therm - mondta Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója."

Naná. Mint tudjuk, minden Nemzeti Közmű magánkézben van a legjobb helyen, főleg egy csapat kaftános kezében. Azért Nemzeti. Hogy fizethessen a Nemzet. A kaftánosoknak. Nem csoda, hogy a vételárat nem kötik az orrunkra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html