Zuhanásban lett nyereséges Magyarországon a Wienerberger

A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger 45,1 millió euró veszteséggel zárta az első negyedévet adó után, szemben a tavaly első negyedévi 69 milliós veszteséggel.
MTI-Eco, 2011. május 10. kedd, 08:50
Fotó:

A javulást a világgazdasági konjunktúrának, elsősorban a több nyugat-európai országban - Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Svájcban - ismét "robusztus", jó időjárással is támogatott lakásépítésnek tulajdonítják a cégnél. Az árakkal azonban még nem lehetett követni a fellendülést, így a veszteség csökkent, de még nem múlt el.

Magyarországról az írták a kedden megjelent beszámolóban, hogy egyik "vezetője" volt a közép- és kelet-európai növekedésnek Lengyelország, Csehország és Oroszország mellett. Az első negyedévben a Wienerberger 52 százalékkal több téglát, 60 százalékkal több tetőcserepet és 54 százalékkal több járdalapot adott el Közép- és Kelet-Európában mint egy évvel korábban, ezzel ebben a térségben érték el a legnagyobb növekedést az összes piac közül. A Wienerberger Magyarországon is piacvezető téglagyártó, 17 üzemben termel téglát, tetőszerkezeti elemeket, járdalapokat és szerelvényeket.

A csoport bevétele 395,1 millió euró volt világszinten az első negyedévben, 41 százalékkal több az egy évvel korábbi 279,5 milliónál. A fő piacok közül már csak az Egyesült Államokban csökkent a bevétel, 7 százalékkal éves összehasonlításban.

A Wienerbergernek tavaly is vesztesége volt csoportszinten: 34,9 millió euró, de jóval kisebb a 2009-es, 258,7 milliós hiánynál. Utoljára 2008-ban ért el profitot, az 103,3 millió euró volt, messze elmaradva a 2007-es, 295,8 milliós rekordtól.

A bevétel tavaly 4 százalékkal 1,745 milliárd euróra csökkent a 2009-es 1,817 milliárdról.

Egészében sokat panaszkodtak a múlt évre is a cégnél: a lakásépítés remélt javulása elmaradt a világ legtöbb országban és világszerte rossz volt az időjárás és sok az árvíz, késleltetve az építkezéseket. A tavalyi veszteséget mindazonáltal csak az amerikai piac okozta, Közép- és Kelet-Európában már pozitív volt az üzleti eredmény, 20,6 millió euróval.

A magyar piac tavaly még "gyenge" maradt a Wienerberger szerint: 2008 óta majdnem 60 százalékkal csökkent az építési engedélyek száma, és a tavalyi évben 22 százalékkal kevesebb lakásépítés kezdődött, mint 2009-ben. A kapacitások és a költségek csökkentése révén a Wienerberger nyereséges volt tavaly üzemi szinten Magyarországon, jóllehet az értékesítés ismét jelentősen csökkent: 22,5 százalékkal 43,116 millió euróra. A tavalyi beszámoló előrejelzése szerint az idén lehetséges, "csekély javulást" lassíthatja a kormány deficitcsökkentő programja.

A nemzetközi gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került Wienerberger csoport 2009 végén 40 százalékos tőkeemelésre kényszerült. Ebben a líbiai állami befektetési alap is részt vett: a megállapodás szerint a teljes részvénytőke 10 százalékáig társulhatott be az osztrák csoportba.

HOZZÁSZÓLÁSOK