Be fog sülni a kormány legújabb csodafegyvere

Nem lesz fáklyás menet az online számlázás bevezetése - vélik a szakértők, szemben a nemzetgazdasági miniszter optimizmusával. Az egyik érdekes kérdés, hogy miként fog feldolgozni az adóhatóság évente több milliárd online-számlát.
Komócsin Sándor, 2017. április 28. péntek, 08:45
Fotó: Napi.hu

Túl sok adminisztrációs teherrel járhat az online számlázási rendszer bevezetése, amelyet Varga Mihály a napokban adott interjújában a feketegazdaság elleni harc új csodafegyvereként vezetett elő - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az online-pénztárgépek és a közúti árufuvarozást nyomon követő ekáer után ez a harmadik elektronikus ellenőrző rendszer, amelyben a cégek számlázóprogramjai automatikusan fogják elküldeni a vállalkozások legfontosabb adataikat az adóhatóságnak. A jövő év közepétől az eladó és a vevő is köteles lesz a legalább százezer forint áfát tartalmazó számlái adatait részletesen megküldeni a NAV-nak.

A szakértők szerint a kisebb gond ezzel a túlzott adminisztrációs kötelezettség. A nagyobb, hogy a hatóság nem lát rá majd minden számlára, mert az EU-s szabályoknak megfelelően a cégek nem kötelesek számítógéppel számlázni, használhatják a jó öreg számlatömböket is. További nagy kérdés, hogy fel tud-e dolgozni a NAV szervezte évente több milliárd online-számát és -áfabevallást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.04.28 09:41

Ez marhaság. Nyilván senkinek nem jutott eszébe átnézni egyesével azt a rengeteg számlát, hanem algoritmusokat használnak a gyanús tranzakciók, cégek kiszűrésére. Az mondjuk tény, hogy aki tilosban jár, ezt kerülni fogja, hacsaknem kötelezik a cégeket x forgalom után online rendszer használatára.

A probléma inkább azzal van és nem is kicsi, hogy pont pár napja beszéltem erről a könyvelőmmel, már alig van pár hónap és még mindig semmit nem tudni a technikai részletekről, márpedig a fejlesztőknek is időre lesz szükségük hogy megírják és beépítsék és leteszteljék a számlázóprogramokba ezt az adatszolgáltató funkciót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html