Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly minden idők legmagasabb termelési értékét, 7874 milliárd forintot állított elő a magyar autóipar, az Audi konszern mostani beruházásai pedig hozzájárulnak a további növekedéshez, így az idén újabb termelési rekordot érhet el a szektor - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi Hungária Zrt. győri sajtótájékoztatóján kedden.

Peter Kössler, az Audi Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: két hét múlva elkezdődik az elektromotorok és az új járműmodellek egyes elemeinek gyártása, a sorozatgyártás pedig jövőre, illetve a Q4-es típus esetében 2019-ben kezdődhet el Győrben. A teljes hajtástechnika az Audi első akkumulátoros autóihoz Magyarországról kerül ki a jövőben.

Az új típusok karosszériaelemei egy 80 ezer négyzetméter alapterületű új csarnokban készülnek, ahol 700 robot segíti majd a munkát. Bővült a vállalat szerszámgyára és a felsőoktatási rendszere is.

Szijjártó Péter elmondta: 10 milliárd forint értékű beruházást biztosított az Audi ahhoz, hogy ezer szakembert képezzenek ki az elektromotorok gördülékeny gyártásához. Az új karosszériaüzem pedig több mint 100 milliárd forintos fejlesztést jelent a cég részéről.

Mindez "kivételes bizalom az Audi részéről Magyarország felé" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Győrben gyártják már az Audi A3 Limousine, az A3 Cabriolet, valamint az Audi TT Coupé és Audi TT Roadster modelleket. A vállalat tavaly év elején jelentette be, hogy a spanyolországi Martorellből Győrbe kerül át a Q3 sorozatgyártása, majd egy évvel később indul a megyeszékhelyen egy új modell, a Q4 sorozatgyártása is.

Az Audi Hungária Zrt. 7,136 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban. A vállalat közel 2 millió motort és mintegy 123 ezer járművet gyártott tavaly. A magyarországi vállalat az 1993-as alapítása óta 8,3 milliárd euró értékű beruházást valósított meg, dolgozóinak száma meghaladja a 11 ezret. Az Audi Hungária a Wolkswagen Konszern 30-nál több telephelyét látja el erőforrásokkal.