A felszámolás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett a legfrissebb Magyar Közlöny (pdf) szerint. A Palóc korábban a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként működött. Több mint 80 boltjával Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt.

A bíróság május elején rendelte el a több mint 400 hitelezőjének tartozó Palóc Kft. felszámolását. (A CBA tavaly szeptember közepén kizárta hálózatából a Palóc Nagykert.) A boltlánc volt dolgozói, akik még mindig a ki nem fizetett bérükre várnak, várhatóan a Bérgarancia Alapból kapják meg az elmaradt fizetésüket.

Mi az a stratégiailag kiemelt jelentőség?

A törvény szerint azok a cégek válhatnak "stratégiailag kiemelt jelentőségűvé", amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való egyezséghez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Emellett kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint menjen végbe. Ezen cégek csőd- és felszámolási eljárását az általános szabályoktól eltérő szabályok szerint kell lebonyolítani; élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki.

Az állam megmentő keze

A 1991-ben alapított Palóc Nagyker 2016 nyaráig jól működött és növekedett, ám a dohányforgalmazás kiesése, a vasárnapi zárvatartás miatti forgalomkiesés, a Nébih-adó (élelmiszerlánc-felügyeleti díj), a tranzakciós illeték bevezetése, a reklámadó bevezetése, az útdíj bevezetése, a rehabilitációs hozzájárulás emelkedése, a kötelező garantált bér emelkedése és a járuléktöbblet hatása, a beszállítóknak való fizetési határidő csökkenése pecsételte meg - írta az Index tavaly a boltlánc csődjéről szóló részletes összeállításában.