Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon. Persze ez nem jelent önmagában problémát, volt honnan lejönni, továbbá a cégszám csökkenés részben a fertőzöttség csökkenését is jelenti " - idézi Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató igazgatója.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon, köszönhetően annak, hogy 2017 első negyedévében 10 358 cégtörlés mellett csak 6 600 cégalapítás történt. További lemorzsolódásra lehet számítani: jelenleg is több mint 85 ezer cég van valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt, azaz a rendben működő cégek száma 455 ezer körül lehet.

Évről-évre csökken viszont a felszámolások aránya. Ezek száma immár harmadik éve csökken folyamatosan. Az idei első negyedévében csak 1 486 eljárás indult. Az Opten igazgatója szerint azonban ez még mindig soknak számít egy 10 milliós lakossággal rendelkező országban, még úgyis, hogy hazánkban még mindig magas az egyfőre jutó vállalkozások száma.

A felszámolások száma leginkább azért csökkenhet, mert egyre kevesebben próbálkoznak így behajtani a tartozásokat. A várható felszámolási vagyon sokszor nem fedezi a behajtásba és a felszámolásba fektetett energiákat sem, nem hogy az eredeti tartozást.

A nyáron várhatóan tovább nő majd a cégtörlések száma: március 15-én járt le a határidő a kft.-ék törzstőkéjének 3 millió forintra emelésére. A határidő előtt két nappal ennek még 59 ezer korlátolt felelősségű társaság nem tett eleget.

Opten cégfluktuációs térképe

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017 első negyedéves értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Vas, Zala és Csongrád megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Komárom-Esztergom megye produkálta.