Az ötletgazda Krasznai János kiszállna a Pax TV-ből?

A Pax TV-ből is kiszáll Krasznai János - értesült lapunk. A tematikus csatornákat alapító médiavállalkozó állítólag a Hír TV befektetői között sem jegyzi magát, jóllehet annak ötlete is hozzá fűződik. Mindezek után Krasznainak már csak a Filmmúzeumot működtető cégben marad érdekeltsége.
Vigh György Zsolt, 2002. szeptember 9. hétfő, 23:59
Fotó:


Kiszáll a Pax TV Rt.-ből a tematikus csatorna alapító-ötletgazdája, Krasznai János - értesült a NAPI Gazdaság. A médiavállalkozó - lapinformációk szerint - végül az ugyancsak általa kezdeményezett Hír TV befektetői között sem jelenik meg. A NAPI Gazdaság által megkeresett Krasznai azonban elhatárolta magát a sajtónyilatkozatoktól, így az információt nem erősítették meg hivatalosan. A Pax TV-ben 49 százalékos alapítói részesedéssel bíró televíziós szakember mellett a többségi tulajdonos Ferenczi Károly erdélyi médiavállalkozó. Korábbi tájékoztatások szerint a Paxot 300 millió forint hitellel és 20 milliós alaptőkével indították be. A már működő televízió jelenleg tizennégy órában sugározza műsorait. Tudomásunk szerint működtetésében az előfizetőkön kívül szponzorokra, támogatókra számítanak.
A Hír TV indulási költségét valamivel egymilliárd forint alá tették, így működésére és a befektetett összeg megtérülésére csak jelentős bevétel mellett van esély. Itt tehát nem lesz elég az, amire a Filmmúzeumnál és a Paxnál alapoztak, vagyis a kábeltársaságok révén szedett előfizetői díj mellett szponzori pénzek és reklámbevételek tehetik csak rentábilissá a hírek szerint az év vége előtt megjelenő csatornát. (A tematikus televíziók a kábeltársaságok alapcsomagjaiban, előfizetéses csatornaként jelennek meg, így a büdzsékben ez a bevétel jól tervezhető.) Az üzleti terv öt év alatti megtérüléssel számol, a befektetők azután osztalékra számíthatnak - mondta lapunknak korábban Krasznai. A régebbi tervek szerint a három csatorna mellé egy reklámügynökséget szerveztek volna, amely mindhárom tévé értékesíthető adásidejét hatékonyabban tudná eladni.
A Krasznai-féle tematikus csatornák közül így már csak egy marad - részben - a tulajdonában, ez pedig a Filmmúzeum Rt. Itt a feleségével, a televízió képernyőjéről ismert Prokopp Dórával, a "régifilmes-csatorna" vezérigazgatójával közösen alapított Napocska Kft.-n keresztül tartanak fenn kétharmados tulajdonrészt. A kisebbségi pakett a Riceland Kft.-ben is érdekelt Konrády János tulajdona, aki az alapításnál még 90 százalékos részesedéssel bírt a társaságban.
(NAPI)

HOZZÁSZÓLÁSOK