Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész ország bőségesen kapott a nyakába csapadékot az elmúlt hétvégén, és az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a héten még várhatók esőzések több helyen, ma főként a Tiszántúlon.

Nem kell tartani árvíztől: a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának honlapja szerint az országban mindössze Győrnél, a Dunaremete-rajkai fővédvonalon 48,6 km hosszan van érvényben I. fokozatú árvízvédelmi készültség, amelyet még május 3-án rendeltek el. 

Duna vízszintje vasárnap estéhez képest hétfő reggel 9 órára Bajánál és Mohácsnál emelkedett 8, illetve 20 centiméterrel, míg Nagybajcson, Komáromban és Budapesten apadást mértek. Ugyanez a helyzet a Tisza főbb szakaszán. 

Még sokáig kell várnunk, mire eláll az eső és kisüt a nap

Hűvös, csapadékos idővel kezdődik a jövő hét, de a második felében csökken a csapadékhajlam. A jövő hét elején folytatódik a csapadékos, hűvös idő, de a hét második felében csökken a csapadékhajlam és több órára kisüt a nap. Bővebben>>>

Belvízvédelmi készültség

Tisza vonalán több helyen belvízvédelmi készültséget rendeltek el a korábbi napokban. Így például továbbra is érvényben van a III. fokozatú belvízvédelmi készültség Debrecennél a Kösely-alsó védelmi szakaszon, illetve Gyulánál a Holt-sebes-körösi belvízvédelmi szakaszon.

I. fokozatú belvízvédelmi készültséget jegyeznek Miskolc és Nyíregyháza közelében a Tisza felső, alsó és középső szakaszain és környékén, illetve Szolnoknál, a jászkiséri védelmi szakaszon, továbbá Szeged közelében a Mártély-Tisza-Maroszugi szakaszon. 

Kép: vizugy.hu

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint ugyanakkor a következő hat napban az I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Murán és azt megközelítő szint lehetséges a Dráván és a Tarnán. 

Ezen a hónapon múlhat a Balaton és a Velencei-tó vízszintje

Ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat a Balaton és a Velencei-tó vízszintjén, akkor az előzetes várakozások szerint a tavalyihoz hasonló lehet a két tó vízállása. Bővebben>>>

Emelkedik a Balaton vízszintje

A hétvégi esőzéseknek köszönhetően újra nőtt a Balaton vízszintje, bár még mindig messze van az optimális szabályozási maximumtól, amely 120 centiméter.

Május 10-én még apadt a legnagyobb tavunk vízszintje, ugyanakkor a múlt héten mért, 110 centis vízállás után hétfő reggel 7 órára 112 centire emelkedett a vízmérce.

Az idén a Balatonon eddig 111 centi volt a legmagasabb vízállás, miután a lélektani határnak számító 110 centit április 18-án érte el a tó, amely viszont nem teljesítette a szakemberek által április végére várt 115 centis vízállást.

Ezen a héten további esőzések várhatók, ezért a vízügy bízik abban, hogy a tó szintje rövidesen megközelíti a szabályozási maximumot, a 120 centit – ha ez elmarad, egyelőre így is jobban áll a Balaton, mint tavaly, amikor a nyaralási szezon kezdetére csupán 105 centiig emelkedett a vízszint, amely októberre 70 centi alá süllyedt.

Vízügy szerint továbbra is csak a Keszthely-hévízi védelmi szakaszon április 18-án elrendelt I. fokozatú belvízvédelmi készültség érvényes a tó környékén.

Szerző: Thurzó Katalin