A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az országba bevitt ukrán gabonábanhúsban és tojásokban – jelentette ki Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter.

Úgy vélte, nincs semmi ok arra, hogy a kormány betiltsa az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek bevitelét Csehországba, ahogy azt LengyelországSzlovákia vagy Magyarország tette.

Zdenek Nekula azt mondta, hogy a Csehországba bevitt összes élelmiszert szigorú ellenőrzésnek vetik alá.

Az állami élelmiszer-ellenőrzési hivatal az utóbbi hetekben több mint 30 esetben ellenőrizte az ukrán gabonát, 16 esetben a húskészítményeket és tojásokat.

A cseh termelés tizede a behozott ukrán gabona

Az ukrán mezőgazdasági termékek csehországi behozatala körül az utóbbi időben sok téves információ jelent meg a miniszter szerint. Csehországba mindössze 4000 tonna ukrán gabonát hoztak be, amely kevesebb mint egytized százaléka a hazai termelésnek.

Azokat a javaslatokat, hogy tiltsuk be az ukrán behozatalt Csehországba, populistának kell minősíteni

– szögezte le a cseh mezőgazdasági miniszter.

 

A magyar példa ragadós: Szlovákiában is pártolják az ukrán gabona importtilalmát

Eddig rendeletben tiltotta a szlovák kormány az ukrán gabona feldolgozását, ezúttal pedig a gabonabehozatal korlátozására törekszik. Az egyik parlamenti képviselő felszólította Eduard Heger megbízott kormányfőt, Szlovákia is kövesse Lengyelország és Magyarország példáját. Bővebben>>>

Nincs összhang: az államfő csatlakozna az ukrán gabona bojkottjához

Zdenek Nekuláétól eltérő véleményt fogalmazott meg Milos Zeman volt államfő.

Amennyiben három visegrádi ország egymástól függetlenül (tiltó) intézkedéseket foganatosított, és amennyiben politikusaikat intelligenseknek tartjuk, nincs semmi ok arra, hogy ne csatlakozzunk kezdeményezésükhöz

– mondta Milos Zeman arról, csatlakozna-e Csehország az ukrán gabona behozatalát betiltó országokhoz.

Milos Zeman felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gabonát a szegény afrikai országok piacára szánták, de ehelyett a gazdag európai piacokra került, és sérti a hazai lengyel, magyar vagy szlovák mezőgazdasági termelők érdekeit.