Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország 2024-től korlátozások bevezetését tervezi a külföldi vetőmagok importjára – jelentette be a kormányülésen Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter. A korlátozás szükségességét azzal támasztotta alá, hogy ezzel a lépéssel erősen ösztönzik majd az országon belüli vetőmagtermelőket és vetőmagkereskedőket is.

Se ki, se be

Patrusev elmondta, hogy a kormány fontolgatja a bizonyos műtrágyatípusok kivitelére vonatkozó korlátozás meghosszabbítását további hat hónappal, novemberig bezárólag, az eladási árak rögzítése pedig érvényben marad. „Mindez lehetővé teszi számunkra azt, hogy teljes kontrollt gyakoroljunk a vetőmagimport felett” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az orosz gazdáknak jelenleg nincsen gondjuk a műtrágyák beszerzésével, ugyanis 2,2 millió tonna műtrágyával rendelkeznek, ami 212 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban. 

Mivel Oroszország huszonkilenc régiójában több mint 600 ezer hektáron kezdték meg a vetést, a vetőmag és műtrágya kérdés az agrárium egyik legfontosabb sarokpontja lett az országnak.

Mivel a tavalyi számadatok javuló tendenciát mutattak, már csak a kedvező időjárási körülményeken múlik az idei bőséges termés.

Az orosz kormány ígéretei

Mihail Miszustin Oroszország miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a gazdákat, ahogyan eddig is megadtak minden támogatást a szántóföldi munkákhoz. Majd hozzátette:

A kormány megérti, mennyire fontos a mezőgazdasági termelők számára, hogy vetőmagot, üzemanyagot, műtrágyát, gépeket kapjanak, mert csak így számíthatunk a gabonafélék, a burgonya, az egyéb zöldségfélék és a takarmánynövények fokozott vetésére.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a gazdáknak van lehetőségük kedvezményes kamatozású hitelt felvenni. A költségvetésben közel 160 milliárd rubel szerepel kizárólag ilyen jellegű támogatásokra, amelyeknek minél hamarabb meg kell érkezniük a gazdákhoz, hogy időben megvásárolhassanak mindent, ami a vetési szezonhoz szükséges számolt be a Komszomolszkaja Pravda.

Krasznojarszk vasútjai dél felé szállítanak

A szankciók miatt keletre fordult orosz gazdaság új agrárkapcsolatokat épített ki magának az orosz-ukrán háború elmúlt egy évében. A Dél-Szibériában található krasznojarszki régió például jelentősen növelte az agrártermékek exportját Kínába, Fehéroroszországba, Mongóliába és Kirgizisztánba. 

2023 elejétől kezdve már több mint 50 ezer tonna agráripari terméket szállítottak erről a területről külföldre 19,6 millió dollár értékben. A régió ezzel 66,7 százalékkal teljesítette a 2023-as „Nemzetközi együttműködés és export“ projektet. A régió 29 ezer tonna egyéb árut is, köztük:

  • repcemagot;
  • lenmagot;
  • korpát;
  • burgonyát;
  • 20 500 tonna készterméket (köztük mézet, kolbászt és lisztet);
  • 970 tonna gabonát;
  • valamint 190 tonna tej- és hústerméket exportált.

Az exportot erősen megnehezítette eddig a vagonban szállított gabona alacsony ára, a vasúti hálózat zsúfoltsága és a gördülőállomány hiánya, most pedig új problémaként megjelent a vetőmagkiviteli korlátozások meghosszabbítása.

Javulnak az értékek

A globális mezőgazdasági határidős árupiacon megállt az árzuhanás, sőt az orosz piac nyereséget is hozott a búza, a napraforgóolaj és a napraforgómag exportjának korlátozásával. Az orosz hatóságok azért csökkentették a termékek kivitelét elsősorban, mert a nemzetközi piacokon zuhanni kezdtek az árak. Nyugaton nem tudnak a szankciók miatt kereskedelmet folytatni, így csak a fehérorosz, közép-ázsiai és kelet-ázsiai régió piacán tudják értékesíteni az orosz agrártermékeket.

A műtrágya kiviteli tilalom novemberig történő meghosszabbítását sok gazda ellenezte. Oroszország a fekete-tengeri gabonafolyosó meghosszabbításáért cserébe az exportráták növekedését várja el. Az erre vonatkozó félelem azonban felerősítette a búza piacát, amely a legtöbb nemzetközi piacon nagyon jó időszakot él meg.

 

Erdogan elégedett Putyinnal

Recep Tayyip Erdogan pozitívnak nevezte Oroszország hozzájárulását az ukrajnai gabonaexport határidejének 60 napos meghosszabbításához – közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton a török államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről beszámolva.