Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2022-ben az április-júniusi időszakban főleg a Dunántúlon kellett bekapcsolni a generátorokat a heves zivatarok miatt. A nyári, szinte egész Európát sújtó történelmi mértékű aszály miatt júliusban és augusztusban sokkal kevesebbszer és alapvetően csak helyi jelleggel volt jégveszély.

Szeptemberben a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott az országban, abban a zivataros időszakban 14 napon kellett működniük, ebben a hónapban nem kevesebb, mint 35 ezer órát mentek a generátorok.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatja.

Több tízmilliárd forint értékű termést védenek meg minden évben

A talajgenerátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulása nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Magyarországon kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működik, amely számos helyzetben segítséget nyújt a gazdálkodóknak. Ennek egyik fő eleme az országos jégkármérséklő rendszer.

Ennek köszönhetően éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzünk meg a mezőgazdaságban, továbbá a rendszer lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítunk, 33 forint termelési értéket óv meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében.

 – mondta Nagy István miniszter a generátorkezelők teljesítményét értékelő rendezvényen Dunaharasztiban.

2022-ben a zivatarok szempontjából a Somogy megyei Kaposvári járás bizonyult a leghevesebbnek és a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházi járás volt a legkevésbé zivataros.

A rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi 1,5 milliárd forintot biztosít.

Példátlan módon halálos fenyegetést kaptak a generátorkezelők

Szinte minden médium beszámolt arról, hogy tavaly nyáron interneten terjedő vaklárma miatt több jégkármérséklő rendszert üzemeltető kapott halálos fenyegetést. A téves híresztelések szerint ennek a rendszernek köszönhető, hogy súlyos aszály alakult ki egyes országrészekben.

Mindezek miatt a 2022. szeptember 29-én, Dél-Magyarországon átvonuló szupercella súlyos jégkárokat okozott Orosháza környékén. A felhőzet olyan irányból közelítette meg a települést, melyen a korábbi, generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt több generátor sem működött, ezáltal romlott a védekezés hatékonysága.

A fenyegetéseket kiváltó alaptalan tévhitet egyebek mellett egyértelműen cáfolta az is, hogy a Dél-Alföldön szeptemberben minden harmadik napon működtek a talajgenerátorok, miközben egyes helyeken a sokévi átlagot jelentősen meghaladó mennyiségű, 130-150 mm csapadék hullott.