Utolsó szakaszához ért a törvény útja, mert a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat megtárgyalta a mezőgazdasági bizottság – jelentette Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

parlament a következő hetekben szavazza meg a végső döntést, de egyelőre minden az elképzelések szerint halad – fogalmaz a fideszes képviselő.

Vége a kerti kutak körüli huzavonának, mutatjuk az új szabályozás részleteit

Fellélegezhetnek a háztartási, kerti kutak tulajdonosai, 2024-től teljesen új szabályozás rendezi a háztartási célú létesítmények helyzetét. A sekély kutak építéséhez már nem lesz szükség a hatósági, engedélyezési procedúrára, de általánossá válik a kútamnesztia is. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat. Bővebben>>>

Néhány feltételnek meg kell felelni

Teljes mértékben mentesülnek a hivatali procedúrától a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözési célú kutak tulajdonosai 2024-től. A törvényjavaslat szerint engedélyeztetnék

  • a 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesült,
  • 50 méternél nem mélyebb háztartási vagy mezőgazdasági kutakat,
  • amelyek nem érintik az első vízzáró réteget, 
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók,
  • illetve a mezőgazdasági öntözési célú kutak teljesen mentesülnek az engedélyezési kötelezettség alól (kútamnesztia), tehát engedélyeztetési eljárás nélkül legitim módon működhetnek.

Nagyjából 500 ezer kút tulajdonosa várja, hogy megkapja az engedményt.