Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román piacra szánt ukrán gabonaexport ideiglenes felfüggesztéséről sürget tárgyalásokat a román a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely Lengyelország példáját követné az ügyben. Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának RMDSZ-es alelnöke egyetért a PSD javaslatával a tárgyalásokat illetően – nyilatkozta a Maszolnak.

Az ukrajnai gabonaimport felfüggesztését tartanám az egyedüli megoldásnak a jelenlegi helyzetben

– fogalmazott a képviselő.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter – a helyzet miatt lemondott Henryk Kowalczyk utódja –pénteken közölte, hogy megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az ukrajnai gabonaimportot egy időre felfüggesztik az árakra gyakorolt ​​hatás mérséklése érdekében, a tranzit viszont továbbra is engedélyezett lesz. A varsói kormány több mint egymilliárd lejnek megfelelő támogatást ad a gazdáknak, ám ez kevés a probléma megoldásához.

Magyarország is intézkedik az ügyben

Magyarország agrárminisztere, Nagy István is új intézkedéseket bevezetéséről beszélt. Elmondta, hogy még szigorúbban ellenőrzik az Ukrajnából a szolidaritási folyosón érkező ukrán gabonát, hogy az ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba. A miniszter kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer kötelezettségének bevezetését.

A bejelentésekkel egyrészt pontosabb képet kaphatunk a közúton beérkező gabona és olajosnövény mennyiségről, másrészt büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem felelnek meg a bejelentési kötelezettségnek. Magyarország tovább erősíti az import termékek ellenőrzését, külön figyelmet szentelve a tranzitszállítmányokra annak érdekében, hogy az átszállításra jelölt szállítmányok valóban el is hagyják az országot.

Korábban a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

A brüsszeli testület elutasította a vámok általános visszaállítását az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan.

Miután az orosz-ukrán háború kitörése után a két fél megállapodott abban, hogy az ukrán gabona humanitárius folyosón elhagyhatja az országot, hogy rendeltetési helyére, a Közel-Keletre és Észak-Afrikába jusson.

Az Ukrajnából érkező gabonaexport ugyanakkor sok esetben Európában marad, ami különösen érzékenyen érinti az Ukrajnával szomszédos országokat. Gondot jelent az is, hogy a vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett Európába exportálni, lehetetlen helyzetbe hozva a helyi termelőket.