Még a szamóca szezonjának kezdete előtt az Európai Bizottság beavatkozását sürgeti a Szamóca Csoport (Strawberry Group) négy országa. Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália a versenyképesség megőrzése érdekében fordult Brüsszelhez.

A termesztők jelenleg csak veszteségesen tudnak értékesíteni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ennek okai közé sorolták:

  • a megugró termelési költségeket;
  • a klímaváltozást;
  • a szigorú növényegészségügyi előírásokat;
  • ezzel együtt a harmadik országok lazább szabályozását.

Az importtal szemben hátrányba került az európai szamóca

Az európai termesztők úgy látják, hogy az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia annak érdekében, hogy termékeik ugyanolyan feltételek mellett juthassanak be az európai piacokra, mint a harmadik országok termékei.

Az import termékek promóciója ugyanis csökkenti az árakat és semmibe veszi az Európában termesztett szamóca minőségét.

Arra is felszólította a négy ország ágazati érdekképviselete az EU-t, hogy az új, korlátozó növényegészségügyi szabályozás végrehajtását olyan alternatív intézkedésekkel segítse, amelyek támogatják az ágazatot, hogy megfeleljen az új szabályozási keretnek és ne érje hátrány a harmadik országoktól megkövetelt lazább szabályozás mellett.

Görögország inkább barát legyen, mint konkurencia

A termelők abban is megállapodtak, hogy meghívják Görögországot, hogy csatlakozzon a Szamóca Csoporthoz, mivel világossá vált, hogy az ukrajnai háború következménye miatt hosszú időre bezárult az orosz piac.

Emiatt a görög szamóca nagy tételben jelent meg a közép-európai piacokon, ezzel pedig komoly konkurenciája lett a portugál és olasz termékeknek.

Pocsék volt a tavalyi eperszezon

A 2022-es szezonban Spanyolországban az export 8,9 százalékkal csökkent, ami alapvetően a szezon elején és végén tapasztalt kedvezőtlen időjárási körülményeknek tudható be. Az idei szezon eddigi legfontosabb eredménye, hogy a termőterület nem változott, noha a kedvezőtlen időjárás miatt újra kellett telepíteni az ültetvények mintegy 20 százalékát.

Franciaországban is nehéz volt a tavalyi eperszezon, de az idei évre is átgyűrűző bizonytalanság ellenére a termőterület nem csökken. A franciák a pocsék 2022-es szezon közepette 69 ezer tonna szamócát termesztettek, ami tejes egészében belföldön lett értékesítve, ám a termés a francia keresletnek csak az 55 százalékát elégítette ki.

Olaszország még nem rendelkezik végleges adatokkal a tavalyi szezonról, ám minden jel arra utal, hogy az export jelentősebben visszaesett. A görög szamóca megjelenése az európai piacokon csökkentette az olasz szamóca iránti keresletet, a Németországba és Svájcba irányuló kivitel 2022-ben jelentősen visszaesett. Szintén kedvezőtlenül érintette az olasz gazdálkodókat, hogy az import 25 százalékkal nőtt. A behozatal növelésére a kedvezőtlen időjárás miatt volt szükség.

Portugáliában a vártnál jóval alacsonyabb volt a termésmennyiség tavaly a szélsőséges időjárás miatt. Ráadásul annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a szamóca termőterülete, Portugália a belső kereslet kielégítésére továbbra is importra szorul, különösen a spanyol gyümölcsre. A 2022-es szezont az időjárás mellett a költségek emelkedése és a belső kereslet további növekedése is nehezítette.