Előretörnek az orosz kortárs festők

Wagner István, 2005. október 27. csütörtök, 23:59
Fotó:

Az osztrák régiségárusok és műkereskedők szövetsége október 29. és november 6. között tartja eladással egybekötött szokásos őszi kiállítását; a WIKAM (Wiener Internationale Kunst- und Antiquitäten-Messe) utolsó napjai hagyományosan egybeérnek a Hofburg november 5-én nyíló régiségvásárával, hogy a nem Bécsből érkező érdeklődők egyszerre két rendezvényt is felkereshessenek. A WIKAM mezőnye az idén a hagyományoktól eltérően nem a Harrach és Ferstel ikerépületében vonul fel a Freyungon, hanem az utóbbi palota mellett a másik helyszín a Palais Niederösterreich, a közeli Herrengassén.
A negyvenhárom résztvevő lajstromában javarészt ismerős nevekre bukkanunk a német nyelvterületről, így a rendszeres vásárjáró tudhatja, hol, mire számíthat. Meglepetések azonban mindig akadnak, a legszembeszökőbb az orosz kortárs piktúra térhódítása. Az előjelek hosszú évek óta láthatóak voltak - például a korábban a XIX-XX. századi osztrákok mellett főleg magyarokat forgalmazó bécsi Stallburg Galerie-ben -, legyen szó akár a két világháború közötti avantgárdról, akár a kortárs piktúráról. Idén már a Kunsthandel Hieke is Koganovszkijt társít Kokoschka mellé, az Ausztria egyik legnagyobb privát galériájának számító, alapvetően a XX. századi osztrák festészetre szakosodó Galerie Weihergut standján pedig Alekszandr Tyimofejev munkái dominálnak az osztrák Kurt Weber, Alexander Rutsch és Hans Pilhs művei mellett.
Még messzebb megy az eddig a klasszikussá vált modern osztrákokra fokuszáló Kunsthandel Kraut. Alexander Gerbig húszas évek derekáról való, expresszionista Küzdő szarvasbikái, Fritz Silberbauer harmincas évek körüli Játékfigurás csendéletének új tárgyiassága mellé nemcsak Werner Berg 1969-es Parasztpárját állítja, hanem külön tárlatot is rendez az 1966-ban Kijevben született Alekszandr Kocsetovnak. A mágikus realistának tartott ukrán művész - aki ezzel a kiállítással mutatkozik be Ausztriában - egy mai nagyváros hétköznapi életéből meríti pillanatait.
Teljesen új szereplő az osztrák műkereskedelemben a beszédes nevű Galerie am Roten Hof (Vörös Udvar Galéria), amelynek egyedüli célja az orosz kortárs piktúra népszerűsítése külföldön, olyan, odahaza már ismert festőkkel, mint Andrej Rugyev, Anna Birstein, Georgij Okropiridze, Igor Torsenko, Alekszandr Zadorin, Aron Zinstein vagy Gija Gugusvili.

HOZZÁSZÓLÁSOK