Nagy kár és nagy üzlet az influenza

Egy-egy influenzajárvány nemcsak százezreknek okoz betegséget Magyarországon, de a betegséggel járó kiadások és a kiesett munka, illetve csökkenő teljesítmény miatt eddig nem számszerűsített kárt jelent a gazdaság számára is. Az influenza lényegében csak a gyógyszeriparnak hoz üzletet: a fertőzött vagy a vírust elkerülni szándékozó személyek több ezer forintot költenek gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre. Az elmúlt években általánossá vált Magyarországon a védőoltás, sokan vesznek az immunrendszert erősítő készítményeket és a tüneteket enyhítő szereket, a mostani influenzaszezonban pedig már a vírus szaporodását, terjedését gátló kapszula is kapható.
Kummer Krisztián, 1970. január 1. csütörtök, 01:00
Fotó:


A legutóbbi influenzajárvány idején, 1999-2000 fordulóján 327 ezer fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Az influenza szövődményeiben elhalálozottak számát ekkor a Központi Statisztikai Hivatal, amely a nem influenzás időszak halálozási adatait veti össze az influenzás hónapokéival, 37 ezerre tette. Az influenzajárvány gazdasági terheit egyrészt az egészségügyi hálózatot terhelő költségek (orvosi vizitek, gyógyszeres, illetve kórházi kezelések), másrészt az indirekt költségek (munkakiesés, táppénz, termeléskiesés) jelentik. Ennek összege az USA-ban esetenként meghaladja a 12 milliárd dollárt. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 2000 első három hetében az influenzás betegek 27 százalékát vették táppénzes állományba. Tíz százalékuknál szövődményeket diagnosztizáltak (főként légútiakat), s a betegek legalább 1 százaléka szorult kórházi ápolásra.
Jelenleg az influenzafertőzés megelőzésére a védőoltás a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer. Ehhez a 65 év felettiek, valamint a különösen veszélyeztetett csoportok ingyenesen juthatnak hozzá. 2001-ben az ÁNTSZ 1,3 millió adag oltóanyagot osztott szét ingyenesen a körzeti orvosok, illetve az intézmények között, ami közel 10 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget. Aki nem részesül ingyenes oltásban, az 1000-1200 forintért vásárolhatja meg azt a patikákban. (A receptre vásárolt vakcinák árának 50 százalékát az OEP téríti.)
A védőoltás minden évben szükséges, de nem teljesen biztos megoldás. Hatékonysága 30-90 százalék közötti az oltásban részesülő korától, immunkompetenciájától, illetve a vírus és a vakcina antigénjének szerkezeti eltérésétől függően. (Új influenzatörzzsel szemben védtelen marad a beoltott személy.)
A már kialakult betegség antibiotikumokkal nem gyógyítható, mivel a fertőzést vírus okozza, nem baktérium. A magas lázzal, hidegrázással, fejfájással, izom- és ízületi fájdalmakkal, gyomor-, valamint bélpanaszokkal járó betegséget a népi gyógymódok mellett többnyire recept nélkül kapható készítményekkel kezelik a betegek. E készítmények nem a vírusra hatnak, hanem enyhítik a tüneteket. Az influenza 7-10 napos, végig fertőző időtartama alatt e készítmények alkalmazása átlagosan 2000-6000 forintjába kerül a betegeknek.
Tavaly kapott forgalomba hozatali engedélyt Magyarországon egy új hatóanyagú, kapszulás formában gyártott, vényköteles gyógyszer, amely új terápiás lehetőséget jelent az influenzával fertőzött betegek számára, mert a vírus szaporodását és továbbterjedését gátolja. Az eddigi klinikai vizsgálatok szerint az új gyógyszer állítólag 30 százalékkal, 3-5 napra csökkenti az influenza időtartamát, 40 százalékkal a súlyosságát és jelentős mértékben, 50 százalékkal a szövődmények kialakulásának esélyét. A gyógyszer terápiás adagja jelenleg 6982 forintba kerül. Az OEP nem részesíti ártámogatásban, erre legkorábban 2002 júliusától van esély.
(NAPI)

HOZZÁSZÓLÁSOK