A KPMG-t rendelte ki felügyeleti biztosként az Astra biztosító élére a romániai pénzügyi felügyelet (ASF), amelynek feladata, hogy felmérje, mekkora tőkeinfúzióra lesz szüksége a társaságnak − jelentette be kedden Dan Radu Rusanu, az ASF elnöke. A részvényesek és a menedzsment teljes jogkörét felfüggesztették a felügyelet idejére, minden, a vállalatot érintő kérdésben a biztos dönt.

A Magyarországon fiókteleppel és 200 ezer, elsősorban kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező Astra ellen azt követően indult vizsgálat, hogy bejelentették: felvásárolják az AXA biztosító romániai leányát. Az ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a Romániában több mint 3 millió ügyféllel piacvezető társaság 40 százalékkal, nagyjából 100 millió lejjel (egy euró 4,45 lej) alábecsülte a biztosítási kockázatokat, egy rendkívüli esemény esetén képtelen lenne fedezni a károkat. A kockázatokat offshore cégeken keresztül biztosította a cég. Az Astra pénzügyi gondjai nem veszélyeztetik a romániai bankrendszert, a biztosítások lejáratukig érvényesek − mondta Rusanu.

A társasággal kapcsolatos panaszok már hónapok óta egyre gyűlnek, több autószerviz is állította, hogy az Astra nem, vagy csak részben fizet az elvégzett munkákért.

 

Szerző: Túrós-Bense Levente