Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint tíz éve először adott jelentést csökkenő profitról a világ legnagyobb joghurtgyártója, a Danone SA. A francia cég 2013-as eredményének a csecsemőtápszerekkel kapcsolatos kínai pánik ártott meg igazán, bár az európai piacon is visszafogott volt a kereslet a joghurtok és tápszerek mellett az Evian ásványvizet is forgalmazó vállalat termékei iránt.
Kínában azért fogyott kevesebb a Danone készítményeiből, mert elterjedt a pletyka, hogy egyes bébiételek a súlyos bénulásos betegséget, botulizmust okozó baktériummal fertőzöttek. A cég kérdéses termékeit visszahívták, majd a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy nem voltak fertőzöttek a tápszerek. Egy másik botrány is rontotta azonban a francia cég reputációját Kínában, a sajtó és az állami szervek vádjai szerint ugyanis orvosokat vesztegetett meg, hogy azok népszerűsítsék a tápszereit.

A cég egy részvényre vetített nettó nyeresége 2013-ban 7,6 százalékkal, 2,78 euróra esett, az elemzők 2,84 eurót vártak. Az operatív eredmény 5 százalékkal, 2,8 milliárd euróra csökkent.

A Danone vezetői arra számítanak, hogy 2014 második felében helyreáll a növekedés és akár 6 százalékponttal emelkedhetnek az eladások, a teljes bevétel pedig 5,5 százalékkal lehet majd nagyobb. Új termékek bevezetésével az európai joghurteladásokat is helyre akarja állítani a cég. Az ázsiai piacon egyelőre még az arculatát állítja helyre a Danone.

Szerző: Csurgó Dénes