Sugár András, a Westel Mobil vezérigazgatója: „Sokszor azt próbáljuk megcsinálni, amit még nem is ismerünk”

Sugár András, a Westel Mobil Távközlési Rt. vezérigazgatója 1969-ben villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. A hetvenes években televízió- és URH-adókat fejlesztett, a nyolcvanas években a New York-i kereskedelmi kirendeltségen a magyar export kérdéseivel foglalkozott. Hazatérése után 1991-től a Westel Kft. vezérigazgatója volt. A cég neve 1993-tól Westel 900 GSM Rt., majd mostanra Westel Mobil Távkölési Rt.-re változott. Tevékenységéért idén megkapta „Az Év Vállalkozója Magyarországon” díjat. Ő ezt a cég sikerének tartja, ahol „a menedzsment ismeri egymás gondolatát” és az 1500 dolgozó mellett is igyekeznek fenntartani a „régi, jó, családias hangulatot”.
Drávucz Péter, 2001. március 1. csütörtök, 23:59
Fotó:

- Mikor és hol került kapcsolatba a rádiótelefonnal összefüggő technikai megoldásokkal?
- A nyolcvanas évek közepén az Egyesült Államokban. A nemzeti szolgáltatót, az AT&T-t ekkor már hét regionális távközlési vállalatra osztották fel, szabaddá téve ezzel a piacot. Az amerikai reformnak - noha az országban nagyon jó volt a vezetékes szolgáltatás is - fontos szárnya volt a mobiltelefon. Ez a folyamat Európában csak tíz évvel később kezdődött, először a nagy lakatlan területekkel rendelkező skandináv országokban. A mobiltelefonban rejlő lehetőségek mindenesetre már a nyolcvanas években látszottak. Villamosmérnökként ráadásul volt "előéletem": a televízió- és URH-adók ugyancsak magas frekvencián működő, nagy teljesítményű, 24 órás, országos ellátást biztosító, hangátvitelre alkalmas berendezések. A külföldön vállalt munkában azonban az is szerepet játszott, hogy a műszaki értelmiség akkoriban idehaza keveset keresett.
- E téren történt valami változás napjainkra?
- Az évfolyam-találkozóinkon rendre az derül ki, kevesen maradtak meg eredeti
szakmájuknál. Jelenleg nem ekkora mértékű az elvándorlás és a szakemberek jobb
hazai elismertségét bizonyítja a német kormány informatikusok számára
munkalehetőséget biztosító programjának vártnál gyengébb népszerűsége. A
magyar ember egyébként szerintem akkor boldog, ha innovatív, alkotó munkát végezhet, erre pedig itthon sokszor kedvezőbbek a feltételek. Ráadásul nem bírjuk a monotóniát és leginkább az új kihívások motiválnak.
- Új kihívásokkal bőven számolniuk kell. A Westel jelenleg mennyire van "partiban" a vezető nyugati szolgáltatókkal?
- A vezető külföldi cégek szolgáltatási kultúráinak elsajátítása kezdetben
komoly erőfeszítéseket igényelt. A kilencvenes évek második felében viszont már számos tekintetben az "élenjárók" közé kerültünk, van olyan piackutató cég, amely például az ügyfelek megtartása terén elért eredmények tekintetében a Lufthansa mellé sorolt bennünket. A közelmúltban Japánban tartottam előadást, ott tapasztalhattam, hogy gondolkodásmódban sem vagyunk lemaradva. Mindez nem adhat alapot önelégültségre, a mobiltelefónia még számos kihívást takar. Sokszor azt próbáljuk megcsinálni, amit még nem is ismerünk.
- Ebben az iparágban mennyivel lehet előre tervezni? Pár évre, egy évtizedre, netán tovább is?
- Annyit látni: valamennyi ágazat teljesítményére pozitívan hat a mobiltelefónia tömegessé válása és még ebben az évtizedben jelentősen növeljük az adatszolgáltatási sebességet, bővítjük az internetes elérési lehetőségeket. A letöltés sokkal gyorsabb, gazdaságosabb lesz. Az is megjósolható, hogy ez a technika hamarosan erőteljesebb hatást gyakorol az emberiségre, mint a televízió, holott utóbbi is jócskán megváltoztatta életünket.
- Meddig terjedhetnek a mobiltelefonok nyújtotta szolgáltatások?
- Természetesen léteznek határok. Meggyőződésem: a mobiloknak nem kell "kiváltaniuk" a televíziót, filmet pedig változatlanul moziban néznék. Ugyanakkor az ügyfelek kényelme, a jobb tájékozódás érdekében nagyobb lesz a mobilok "ablakainak" mérete. A képátvitel megvalósítása felé tett újabb lépésként jönnek a nagy felbontású, színes, kihajtható kijelzőjű telefonok. Biztos vagyok benne, nagy élmény lesz látni a beszélgetőpartnert.
Drávucz Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK