Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-MDF összefogás a választási programot több egyeztetést és bizottsági vitát követõen alkotta meg a Szájer József által koordinált Fidesz-vitairatból és a Pongrácz Tibor gondozta MDF-es választási programból. A sajtóképessé gyúrás után öt vezértéma köré csoportosították a mondanivalót. Ez az öt vezértéma: a Család, a Munka, a Tanulás, a Rend, és az Összefogás voltak.

A jövő szövetsége

A központi kommunikációs üzenet a hosszú távú, a jövőre irányuló fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, és komplex társadalom-és gazdaságpolitkai szemléletet vázolt fel. A Széchenyi Terv segítségével megvalósuló gazdaságpolitikai program főbb elemei a következők voltak: munkanélküliséget csökkentő állami beruházások, a nyugdíjak és a szociális juttatások vásárlóerejének növelése, a pénzügyi egyensúly biztosítása, a kis-és középvállalkozások támogatása. A gazdaságpolitika egyik húzóágazata az innovációs, logisztikai, magas értékű munkaerőt foglalkoztató ipari parkok hálózata, valamint autópályák, hidak építése és a turizmusfejlesztés - fogalmazott a program.

Autópályák, hidak

"1998 és 2002 között a bajai és dunaföldvári hidat újjáépítettük. Felépítettük a II. világháborúban lerombolt, Esztergomot Párkánnyal összekötő hídat. 2006-ig gyorsított ütemben 600 km új autópályát és gyorsforgalmi utat építünk. 2006-ig minden jelenlegi autópályánk eléri az országhatárt" - írta a program, amely szerint Budapesten 250 milliárd forintos költséggel megépül az m0-s autópálya déli és keleti szektora. Az átfogó fejlesztési tervnek része az elővárosi vasutak fejlesztése, a kerületi földutak burkolttá tétele és a Ferihegyi repülőtér fejlesztése is.

Eredmények

Az eredményeknél a program kiemeli: a polgári kormány a 19 500 forintos minimálbért két és félszeresére, 50 000 forintra emelte. Ezzel párhuzamosan 1998 és 2002 között 236 000 új munkahelyet teremtett. A munkanélküliség 8,7 százalékról 5,6 százalékra csökkent. 1998 és 2002 között 39 százalékról 29 százalékra csökkent a munkáltatói járulék. Alanyi jogúvá tették a gyes-t, bevezették a gyed-et. Alanyi jogon jár a családi pótlék és az iskoláztatási támogatás is. A közmunkaprogram indítása óta évente tízezren jutottak így munkához, s ezzel kenyérkeresethez - fogalmaz a Fidesz irata.

Teret a családi gazdaságoknak!

A Fidesz programja - a családi gazdálkodás jegyében - különösen a mezőgazdaságból élők számára tartogatott masszív ígéreteket. "2002-től a családi gazdálkodók saját erő nélkül személyenként 300 millió forint kölcsönt vehetnek fel földvásárlás, telephelyvásárlás, ültetvénytelepítés, gépvásárlás céljából. A hitel kamata 100 hektár megvásárlásáig 0 százalékos, e felett az öt évre rögzített 7,01 százalékos kamat felét az állam vállalja magára, azaz a hitel kamata 3,5 százalékos. A hitel futamideje 5-20 év. A törlesztési türelmi idő egy év" - fogalmaz a program.

Családbarát politika

A polgári kormány programjának egyik sarokkövét a családtámogatási rendszer megújítása jelenti - írta a Fidesz. 1994 és 98 között a családok sokat vesztettek, mert a szocialista kormányzat a gyermekek után járó adókedvezményt eltörölte, a gyermekgondozási díjat (gyed) megszüntette, és családok százezreitől vonta meg a családi pótlékot. A polgári kormány csaknem megháromszorozta a családok támogatását.

Otthonteremtési politika

A Fidesz kormány egyik legsikeresebb intézkedése az államilag támogatott lakáshitelek bevezetése volt. Bár az intézkedés jelentős mértékben megterhelte a költségvetést, a hitelfelvevők nem albérletért, hanem a saját tulajdonú lakásért fizették a borsos törlesztőrészleteket, ami óriási pozitív lelki hatással bírt. Tény, hogy a Fidesz kormány az otthonteremtési hitel segítségével a hitelkamatokat az 1998-as 25 százalékról használt lakás vásárlása, felújítása esetén 8 százalék alá csökkentették. Új lakás építéséhez, vásárlásához pedig akáér 3 százaléknál kisebb kamatozású hitel volt felvehető. Az sem elhanyagolható, hogy 1998 és 2002 között a fiatalok első lakásvásárlásának illetéke felére csökkent és nem terhelte illeték a 30 millió forintnál nem drágább új építésű lakás vásárlását. A lakáspolitikai program ugyanakkor tett egy nyilvánvalóan teljesíthetelen ígéretet: "2006-ig elérjük, hogy a szociálpolitikai kedvezmény összege 1 gyermek után 1 millió, 2 gyermek után 2 millió, 3 gyermek után 3 millió forint legyen".

A nyugdíjasok

A több mint hárommillió nyugdíjas számára meglepően kevés ígéretet szánt a program. Mindössze egyetlen apró ígéret szerepel a szövegben, hogy 50 százalékkal meg fogják emelni az özvegyi nyugdíjak összegét, valamint az unokájukat nevelő nagyszülők a nyugdíj mellett vehetik igénybe a gyes-t is.

Oktatás

A Fidesz programja szerint 23 éves korig a második szakma megszerzését is ingyenessé tették. 1998 és 2002 között pedig eltörölték a tankönyvek áfa-ját, kétszeresére emelték a tankönyvtámogatás összegét, megállították a tankönyvek árának emelkedését. Elkezdték a kétszintű érettségi vizsga kialakítását is.

(A Fidesz programja 62 ezer karakter hosszú. A teljes programot letöltheti innen.)