Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sanghaj április eleje óta tartó lezárása súlyos gazdasági csapást mért Kína legnépesebb városára (valamint az egész világra), vitát váltott ki az ország karanténozásra épül járványkezelési politikájának fenntarthatóságáról, és felszította a jövőbeli lezárásoktól és zavaroktól való félelmeket. A pénzügyi központtal ellentétben Peking tartózkodott a város egészére kiterjedő zárlat bevezetésétől, és naponta több tucat új esetet jelentett, míg Sanghajban a csúcsponton több tízezer eset volt. A kínai fővárosban bevezetett korlátozások és a végtelen tömeges tesztek mégis megzavarták a gazdaságot és felforgatták az emberek életét - írja a Reuters.

Miközben Peking továbbra is a koronavírus-járványtól szenved, Sanghajban a munkások a metróállomásokat és a szerelvényeket fertőtlenítették, mielőtt vasárnap négy metróvonal forgalmát újraindítanák. Bár a szolgáltatás korlátozott óraszámban fog működni, lehetővé teszi a lakosok számára a városrészek közötti közlekedést, és megoldódik a vasútállomások, valamint a város két repülőterei közötti közlekedés. Több mint 200 buszjáratot is újraindítanak.

A sanghaji tisztviselők az óvatosság szintjét hangsúlyozva közölték, hogy az ingázók testhőmérsékletét ellenőrzik, és 48 órán belül készült negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

Sanghajban pénteken 868 új helyi esetet találtak, szemben az egy nappal korábbi 858-zal - közölték szombaton a városi egészségügyi hatóságok -, ami messze elmarad a múlt havi napi csúcsot jelentő esetszámtól. A karantén alá helyezett területeken kívül egyetlen új esetet sem találtak, szemben az egy nappal korábbi hárommal - tették hozzá az egészségügyi hatóságok.

A 25 milliós városban fokozatosan újra megnyitották a bevásárlóközpontokat, kisboltokat és nagybani piacokat, és egyre több embernek engedélyezték, hogy kisétáljon otthonából, a közösségi fertőzések az elmúlt napokban nagyrészt megszűntek.

Ennek ellenére Sanghaj pénteken 16 kerületéből kettőben szigorított a korlátozásokon. Szombaton egy harmadik, Sanghaj központjában lévő kerületben szigorították a lakosokra és az üzletekre vonatkozó korlátozásokat. 

Pekingben a közelmúltbeli esetek többsége a már lezárt területeken történt, de a hatóságok továbbra is résen vannak, és Kína rendkívül szigorú politikája értelmében gyorsan cselekedtek.