A piacok kamatcsökkentést várnak az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésén, ám az elemzők attól tartanak, hogy az ECB nem tud lépést tartani a romló gazdasági kilátásokkal. Az európai jegybank által három hónappal ezelőtt vázolt vészforgatókönyvnél is nagyobb bajban van az eurózóna gazdasága - mondják a szakértők, akik szerint még a rekord alacsony irányadó kamat is kevés lehet, hogy újraindítsa a növekedést - írta a Bloomberg.

Az európai gazdaság bénultságát csak fokozzák a sorozatos elbocsátások, ráadásul mind Spanyolországban, mind Írországban egyre nagyobb a valószínűsége a hitelek tömeges bedőlésének - amennyiben a két EU-s országban fizetésképtelenség lépne fel, az további nehezéket akasztana az eurózóna nyakába.

A Goldman Sachs európai közgazdásza szerint az ECB mérföldekkel le van maradva a jelenlegi gazdasági helyzethez képest. A monetáris testület még mindig azon vívódik, bevethet-e nem szokványos eszközöket a gazdaság élénkítésének érdekében, tehetetlensége azonban egyre inkább az eurózóna problémáinak okozójává válik ahelyett, hogy a megoldás egyik forrása lenne. A GS szakértője szerint 100 milliárd eurós veszteséget okozott a térségnek az, hogy az európai jegybank nem a Feddel egy időben kezdte alkalmazni a zéró kamatpolitikát.

A kritikák ellenére megfontolandó Jean-Claude Trichet európai jegybankelnök félelme, miszerint az alacsony kamatok nem jelentenek egyételmű garanciát a növekedés újraindulásában, a zéró kamatpolitika alkalmazása pedig azzal a veszéllyel jár, hogy az eurózóna gazdasága hosszú távon beleragad egy növekedési gödörbe, ráadásul az eladósodottság növekedése jövőbeli gazdasági válságok alapjait is megteremtheti.

A piac 50 bázispontos kamatcsökkentést áraz az ECB csütörtöki ülése előtt, a várakozások szerint ezzel 1,5 százalékra csökkenhet az eurózónában az irányadó kamat szintje. Axel Weber szerint a legalacsonyabb kamatszint 1 százalékos lehet az eurózónában, a német Bundesbank elnöke szerint ennél alacsonyabb szintekre nem szállítják le a kamatküszöböt.

Az ECB decemberi előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága 0,5 százalékkal zsugorodhat az idén, a vészforgatókönyv 1 százalékos GDP-csökkenéssel számol. Mai kamatdöntő üléstől azt várják a szakértők, hogy akár 2,2 százalékos GDP-csökkenést is előrevetít a térségben.