Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt az elmúlt évben a Destatis pénteki jelentése alapján. „Mindazonáltal a német gazdaságot sújtó hatalmas kínálati sokkok nyomot hagytak maguk után. Az energia, a köztes termékek és a munkaerőellátásban jelentkező szűk keresztmetszetek – amelyek az ukrajnai háború miatt tovább súlyosbodtak –, korlátozták a termelést és felfűtötték az inflációt. Ennek eredményeként a GDP-növekedés 2022-ben csak körülbelül fele lett a háború kitörése előtt várt plusz 3,7 százaléknak” – mondta Timo Wollmershäuser, az ifo gazdasági előrejelzések vezetője.

Az ifo szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben a GDP-vel mért gazdasági teljesítmény túlbecsüli a jövedelmek alakulását és így a gazdaság jólétét.

Mivel a német gazdaság az energia és a köztes termékek nagy részét külföldről szerzi be, és mivel az importárak az import cikkek hiánya miatt meredeken emelkedtek, a Németországban megtermelt jövedelem a korábbinál nagyobb hányadát kellett az importszámla kifizetésére fordítani.

Az ifo intézet becslései szerint ezért a német háztartások és vállalatok reáljövedelme tavaly 0,7 százalékkal csökkent, a háború kitörése előtt viszont még 2,6 százalékos reáljövedelem-növekedésre lehetett számítani.

Mindent egybevetve Németország tavaly közel 110 milliárd euróra becsült reáljövedelmet és ezáltal vagyont veszített

– mutatott rá Wollmershäuser.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) intézet várakozásai szerint az idei év valószínűleg gyengén indul. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak várhatóan csökkentik a magánfogyasztást és az építőipari termelést. Az ipar magas rendelésállománya, valamint a szűkös energia- és alapanyagellátás terén várható enyhülés az ipari aktivitás felfutása mellett szól.

A gazdasági teljesítmény 2023 első negyedévében valószínűleg enyhén csökken az ifo várakozásai szerint, a második negyedévben pedig stagnálni fog. Fellendülésre csak az év második felében lehet számítani, mégpedig az infláció enyhülésének és a reáljövedelmek erőteljes növekedésének köszönhetően. Összességében stagnáló gazdasági teljesítményre lehet számítani 2023-ban Németországban az ifo szerint.