Ha szeptember végéig az Európai Unió nem áll elő egy, Szlovákia számára is kedvező megoldással az energetikai krízisre, a kormány októberben dönt az energiaárak szabályozásáról – jelentette ki Milan Krajniak munkaügyi miniszter a televízió nyilvánossága előtt a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint. Ennek jogi keretét az energetikai szükséghelyzetről szóló törvény módosítással teremtenék meg.

„Vagy az Európai Unió előáll egy megoldással, amely elfogadható lesz a számunkra, vagy mi október folyamán eldöntjük, miként szabályozzuk majd az árakat. Azt nem ígérhetjük, hogy az idei évhez hasonlóak lesznek, de meg tudják majd fizetni” – mondta.

Szociálisan differenciát szabályok

Krajniak szerint a háztartások többféle módon is segítséget kapnak majd a magas energiaárakat illetően. Az első az árak szabályozása lesz. A legrosszabb szociális helyzetű családoknak külön anyagi támogatást is nyújtanak majd, ennek részleteiről azonban még tárgyalnak.

Krajniak a műsorban arról is beszélt, hogy a kormány további segélyeket tervez nyújtani a magas infláció által leginkább érintetteknek, ez a támogatás pedig nem csak az energiát érinti majd. Hasonló lehet az augusztus végéig fizetett első körös inflációs segélyhez.

A 13. után jön a 14.

„Rövidített jogalkotási eljárásban a jövő héten a parlament elé kerül a nyugdíjasoknak szánt inflációs segély, illetve egyéb intézkedések is, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartásnak segítsünk” – fűzte hozzá.

Krajniak szerint idén novemberben a nyugdíjasok 14. nyugdíjat kaphatnak majd, amely a 13. nyugdíj 70 százalékának felel majd meg. Utóbbit a nyugdíjasok júliusban kapták kézhez. Erre a célra az állam 200 millió eurót különített el.