A PwC decemberi világgazdasági folyamatokat vizsgáló elemzése szerint a legújabb adatok azt mutatják, hogy negyedéves alapon 0,1 százalékkal nőtt az eurózónában az átlagos GDP 2013 harmadik negyedévében.

2014-re átlagosan 0,9 százalékos növekedést várnak, többet, mint a 0,7 százalék, ami ahhoz kell, hogy 2015-ben újra a válság előtti szintre nőjön az eurózónás gazdaság.

A PwC mérsékelten jó hírnek tartotta, hogy a turizmus miatt Spanyolországban 0,1 százalékkal, Portugáliában 0,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedéves GDP. Ez a gazdasági növekedés kedvező, de már érezhető, hogy az eurózóna perifériáján levő gazdaságok leszakadnak az erősebb gazdaságú tagállamokhoz képest.

A német gazdaság már most 4 százalékkal nagyobb, mint volt a pénzügyi válság 2007 negyedik negyedévi kezdete előtt, de a spanyol gazdaság még 5 százalékkal kisebb. Ez a különbség máshol is megtapasztalható, Olaszországban például 4,1 százalékos éves növekedés kellene, hogy 2015-re elérjék a 2007-es szintet, de ez teljesen irreális.