Lengyelországban 2021 elejétől a minimálbér havi 2800 zloty (230 ezer forint) lesz - adta hírül a Business Insider Polska. Ez 200 zlotyval magasabb, mint jelenleg, de 200 zlotyval kevesebb, mint amennyit két éve a választásokon Mateusz Morawiecki miniszterelnök ígért.

Ezzel az emeléssel együtt növekszik a minimális órabér is, valamint a megbízási szerződések alapján végzett munka díjazása, továbbá magasabb lesz az éjszakai munkáért járó bérpótlék is.

A munkaadóknak több mint négy milliárd zlotyt kell kigazdálkodniuk, hogy ezt az emelést teljesítsék. Ebből 1,8 milliárd adók formájában az államkasszába vándorol. Az emelési összeg bruttóban értendő, ami a lengyel adózási szabályok mellett 141 zloty (11 ezer forint) pluszbért jelent havonta.

A koronavírus járványra való tekintettel korlátozták a munkaadó által fizetendő kártérítést, amit a járvány vagy a járványveszély visszavonásáig tartanak életben. Ennek hatására például a végkielégítés, amelyet a szakszervezet engedélye nélkül lehet adni és nem haladhatja meg a 42 ezer zlotyt, most 28 ezer zlotyra korlátozódik.