Az Egyesült Államok keleti felében élők a többieknél előbb szembesülhetnek ismét a 4 dolláros gallononkénti benzinárral, miután újabb fontos finomítót állítanak le a következő hónapban. A Hess és a PDVSA tulajdonában álló St. Croix Hovensa finomító napi 350 ezer hordós kapacitással bír, vagyis annak következő hónapra tervezett leállítása a térség benzináraira is hatással lehet.

Megdöbbentő a tengerentúliak magas árak miatti felháborodása/aggodalma. Átszámítva 260 forintért tankolnak egy litert, miközben az európaiak átlagosan 460 forintért, vagyis literenként kétszáz forinttal drágábban. Az amerikai benzinárakat még az ukránok is megirigyelnék a maguk 300 forintos, a régiónkban így is a legolcsóbbnak számító árszintjükkel. Ráadásul a jövedelemkülönbségekről még nem is beszéltünk.

A CNBC megkérdezte Fred Rozellt,z OPIS kiskereskedelmi árazási vezetőjét, aki szerint a benzin kínálatában várható kiesés hatására az üzemanyag gallononkénti ára a tavaszi csúcsszezonra 4-4,25 dolláros magasságba emelkedhet.

Miközben azonban egyes régiókban az ár valóban a bűvös 4 dolláros szint fölé kerekedhet, az országban átlagosan még így is 3,75 dolláros szinteket tartanak reálisnak a szakértők.

Amerikában a 4 dolláros benzinár egy kvázi lélektani szintnek számít, 2008-ban és 2011-ben is borzolta a kedélyeket ezen magasságok elérése. Az európai autótulajdonosoknak persze érdemes lehet egy gyors számolást elvégezni, hogy literenként ez mégis milyen költséget jelent.

Magyarországon utoljára 2009 elején állt a benzinár a 260 forintos tartományban, amikor az olaj árának szakadása miatt Amerikában átszámítva potom 90 forintos áron lehetett hozzájutni az üzemanyag literjéhez.