Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország lelohasztotta a reményeket azzal kapcsolatban, hogy egy új IMF-hitellel alá tudja támasztani megsüllyedt gazdaságát, miután Orbán Viktor miniszterelnök visszautasította a Valutaalap általa elfogadhatatlannak nevezett feltételeit. A gyors megállapodással kapcsolatos várakozások ezzel a porba hullottak - írja a tegnapi Orbán-bejelentésről szóló tudósításában a Reuters. A forint másfél százalékkal zuhant a Facebook-nyilatkozat után, később azonban némileg magához tért, köszönhetően annak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) meghirdette kötvényvásárlási programját.

Elemzők szerint a magyar kormányfő, aki 2010-ben váratlanul lezárta a korábbi IMF-programot, csak akkor fog belemenni az új megállapodásba, ha jelentős piaci nyomás alá kerül az ország. Nem valószínű, hogy visszahátrál az úgynevezett szokatlan gazdaságpolitikai lépésektől és belemegy kemény kiadáscsökkentésekbe a 2014-es választások előtt. Azt feltételezzük, hogy egy piaci felfordulás szoríthatja rá Orbánt a hátrálásra - idézte a hírügynökség a Capital Economics elemzőinek feljegyzését.

Mocsárra épült a forinterősödés

A tegnapi hírek mindenesetre vélhetően rávilágítanak arra, mennyire ingoványos mocsárra épült a magyar pénzpiaci eszközök elmúlt hetekben tapasztalt erősödése. A Reuters emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő egy nappal korábban még a gyors megegyezésről beszélt. Emellett jelzi: nevük elhallgatását kérő források szerint hiteles az Indexen tegnap ismertetett IMF-dokumentum. (Ez még azelőtt történt, hogy a Orbán Viktor mai rádióinterjújában egy további listáról beszélt volna.)

A kormány többsége nem akar megegyezést, a török játszmát folytatná, amíg csak lehet - tárgyalások a tárgyalásokról, amíg a külgazdasági helyzet javulása magától meg nem oldja a problémákat - és csak piaci nyomásra menne bele a megállapodásba - mondta a Reutersnek Peter Attard Montalto a Nomura ismert régiós szakértője.

Törlesztési hegymenet jön

Eközben a bóvli kategóriába minősített Magyarország törlesztési csúccsal néz szeme a következő öt negyedévben. Csak a korábbi EU/IMF program keretében 4,6 milliárd eurónak megfelelő hitel visszafizetési határideje jár le. Szakértők szerint a jelenlegi forintárfolyamot feltételezve 2013 márciusáig képes IMF-hitel nélkül finanszírozni magát a magyar állam.

Az AP hírügynökség azt emeli, hogy a tegnapi forintgyengülés és a tőzsde hanyatlása sokkal nagyobb lehetett volna, ha nincs a kedvező hatású ECB-bejelentés. A Financial Times (FT) tudósításának címe: Orban horror show-ja, amivel arra utal, hogy Orbán Viktor horror listának minősítette az IMF és az EU feltételeit, amelyek a "szolgaian" kormánypárti Magyar Nemzet napilapban jelent meg.

Mocskos, de hatásos játszma

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group szakértője politikai számítást lát a fejlemények mögött. Miután sem az EU, sem az IMF nem erősítette meg a kérdéses listát, ezért a két szervezet elvárásainak eltúlzása azt szolgálhatja, hogy ha ennél kevesebb szerepel majd a megállapodásban, akkor a kormány azt mondhatja: óriási engedményeket ért. El ha nem lesz egyezség, akkor meg "megvédte a magyar emberek érdekeit". A politika mocskos dolog, de ez jó stratégia a kormány részéről - teszi hozzá. Talán - véli Kester Eddy, az FT Magyarországgal is foglalkozó szakírója.

Az utóbbit kétkedést erősíti meg Montalto találgatása a forint árfolyamával kapcsolatban, amelyet a Wall Street Journal idéz. Eszerint 290 forint/euró körül devizaárfolyam várható, ám egy a régiót érő sokk semmi perc alatt a 300 forintos régióba küldheti a magyar valutát. Nehéz előre látni ugyanakkor, mi válhat ki egy erőteljes árfolyamrobbanást Magyarországon.

Guillaume Tresca, a Crédit Agricole feltörekvő piaci szakértője egyszerű játékot lát a fejlemények mögött. Amíg a magyar valuta 300 forint/euró alatt van, addig a kormányt semmi sem sürgeti az IMF-tárgyalások folytatására.