Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szükséges százezer aláírásnál jóval többet, 130 ezer szignót sikerült összegyűjteniük azoknak a civil szervezeteknek, amelyek azt szeretnék, hogy Svájcban havi 2500 frankos (598,6 ezer forint) minimális jövedelemet vezessenek be. Az országban, amelynek földjére a napóleoni háborúk óta nem tette lábát hívatlan katona, jelenleg havi 2300 frank a hivatalos szegénységi küszöb.

A kezdeményezők szerint az új jövedelemmel, amely minden állampolgárt megilletne pénzügyi védőhálót húznának ki a felnőtt lakosság alá. Az aláírásgyűjtés csúcspontja az a performansz volt, amelyben a Svájc lakosságát jelképező nyolcmillió ötcentime-es érmét gyűjtöttek össze, majd a 15 tonnányi érmét óriási kupacban kiöntötték a parlament épülete elé.

 

Fotó: Reuters

Bérszabályozás svájci módra

Az alpesi ország lakói a márciusban népszavazáson elfogadták a világ egyik legszigorúbb cégvezetői bérszabályozását. A döntés nyomán a tőzsdén jegyzett svájci cégek részvényeseinek jogukban áll kötelező szabályokat hozni a vállalatok menedzsereinek jövedelméről. A következő forduló novemberben lesz, akkor döntenek az úgynevezett 1:12-es szabályról, amely kimondaná, hogy a vállalatok legjobban fizetett vezetői nem kereshetnek többet a leggyengébben kereső alkalmazott bérének 12-szeresénél.

A minimális jövedelemmel kapcsolatos népszavazás időpontját még nem tűzték ki. A szervezetők leszögezték, hogy nem az emberek közti egyenlőség ideáljának valóságos formába öntése a céljuk, hanem pusztán azt akarják, hogy gazdaságilag kezelhető szinten éljen minden svájci. Elképzelésük szerint a juttatás forrását jórészt elő lehetne teremteni a szociális támogatási rendszer pénzeinek átcsoportosításával.

Jönnek a franciák

A svájciak komolyan veszik gazdagságuk védelmét: nemrégiben derült ki, hogy a hadsereg idei fő hadgyakorlatának forgatókönyve szerint egy Franciaországból kiinduló inváziót kellett megelőzniük. A feltételezés úgy szólt, hogy a szomszédos ország egy gazdasági-pénzügyi összeomlás után egymással harcoló régiókra esett szét. Az a veszély fenyegette Svájcot, hogy ezek egyike hadjáratot indít az alpesi ország bankjaiban rejtőző francia vagyonok "visszaszerzése" érdekében. Ezt előzték meg a hős svájci katonák megelőző csapásukkal. Két éve nagy feltűnést keltett az a hadgyakorlat, amelyben egy európai összeomlás után meginduló menekültáradat kezelésére készült fel a svájci katonaság.

A lakosság majdnem háromnegyede korábban népszavazáson utasította el, hogy akár hivatásossá, akár sorozáson alapulóvá alakítsák át a védelmi erőket. Elégedettek azzal a megoldással, amelyben az arra alkalmas férfiak 19 éves korukban öt hónapos kiképzésen vesznek részt, majd az ezt követő évtizedben számos többhetes továbbképzésre hívják be őket. A svájci hadsereg létszáma így 155 ezer fő, amivel az ország népességéhez viszonyítva Európa legnagyobb haderejét tartja fenn.